famozno povjerenstvo

Zvonko Kusić: Odluke moguće i prije isteka mandata

08.09.2017 u 12:57

Bionic
Reading

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima sastaje se idući tjedan. Treći je to sastanak ovoga povjerenstva. Potvrdio je to i njegov predsjednik akademik Zvonko Kusić te istaknuo kako se Vijeće 'ne bavi konkretnim stvarima' kada je upitan za HOS-ovu ploču

'Vijeće ima cilj doseći optimalan zaključak s time da moramo biti realni da ono neće riješiti svjetonazorske prijepore, ali je uloga ta da se nesnalaženja i različita sudska praksa i tumačenja svedu na najmanju moguću mjeru', odgovorio je Kusić za N1.

Kada je upitan za HOS-ovu ploču, ponovio je kako se Vijeće ne bavi konkretnim stvarima.

'Uloga je da se spriječe proizvoljna tumačenja često suprotstavljena da budu svedena na minimalnu mjeru', rekao je Kusić te dodao kako je premijer uvijek poštovao autonomiju Vijeća.

Najavio je i kako će se Vijeće češće sastajati nego jednom mjesečno, kako je predviđeno, da bi se ubrzao njegov rad jer očekuje da bi se mogle donijeti odluke i prije isteka mandata.

Povjerenstvo će se idućeg tjedna sastati po treći puta, a Kusić je objasnio kako je ono pluralistično, različitih nazora te da su u njemu meritorne osobe iz različitih institucija, poput bivše predsjednice Ustavnog suda, direktora Leksikografskog zavoda, bivšeg veleposlanika u Parizu, ali i rektora.

'Povjerenstvo se sastaje sljedeći tjedan i to je treći put, no radi se i temeljem pisanih prijedloga, neki su dali opširne prijedloge u koji su uključeni i mnogi problemi i prilozi, a dobivamo i građu i prijedloge od raznih institucija i građana', rekao je Kusić u razgovoru za N1.

Mandat Vijeću traje do ožujka 2018. godine, a s obzirom, kako je već ranije najavio, odlukama Vijeća neće svi biti zadovoljni, pojasnio je: 'Kad imate stavove koji su toliko suprotstavljeni nemoguće je donijeti odluke koje će sve zadovoljiti', ali da se teži k tome da one budu optimalne i da Vlada, ne samo ova, nego i svaka sljedeća ima jedan orijentir, konstantu po kojoj može postupati kako se ne bi vraćali u prošlost