LEGALIZIRANE BESPRAVNO IZGRAĐENE KUĆE

Donesen prostorni plan uređenja rogozničke općine

08.04.2009 u 21:59

Bionic
Reading

Općinsko vijeće Rogoznice na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo Prostorni plan uređenja (PPU) rogozničke općine kojim je omogućena legalizacija 1183 bespravno izgrađene kuće

Zbog toga su djelomično ili potpuno prenamijenjene nekadašnje turističko-ugostiteljske zone i poljoprivredna područja u uvali Račicama te na području Zečeva, Zatoglava, Ražnja, Stivašnice, Mezaroce i Kanice.
U Rogoznici, poznatoj po nelegalnoj gradnji i nekoliko akcija rušenja bespravno izgrađenih kuća, srušeno je oko 130 izgrađenih kuća ili kuća u gradnji.

Po danas prihvaćenome Prostornom planu uređenja, izvan zone za građenje ostalo je desetak kuća, rečeno je na sjednici Općinskoga vijeća. Plan je općinskim vijećnicima predstavio Zoran Radman iz tvrtke izrađivača Urbos iz Splita. Na sjednici su bili i šibensko-kninski župan Goran Pauk te ravnatelj Županijskoga zavoda za prostorno uređenje Damir Lučev.

'U Rogoznici ćemo otvoriti ured za izdavanje građevinskih dozvola kako bismo ubrzali postupak legalizacije objekata', rekao je župan Pauk. Kad se uzmu u obzir kuće koje dosad nisu bile u zoni gradnje i one koje su bez valjanih dozvola izgrađene u građevinskim zonama, u Rogoznici je prema nekim procjenama oko 2500 nelegalnih objekata.

'Riječ o novom početku za razvoj Rogoznice, na čijem se području zadnjih tridesetak godina događala divlja gradnja', rekla je načelnica rogozničke općine Sandra Jakelić. Predstavnici udruga nelegalnih graditelja pitali su na sjednici rogozničkoga Općinskog vijeća može li se zbog kakve administrativne pogreške ili prekoračenja roka za donošenje prostornog plana uređenja ukinuti odluka o njegovu stavljanju na snagu, a načelnica Jakelić im je odgovorila kako donesenu odluku nitko ne može poništiti.

Pošto je u rujnu 2006. godine Ministarstvo graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja počelo uklanjati bespravno izgrađene kuće, vlasnici nelegalnih objekata okupljeni u udruzi građana nekoliko su puta prosvjedovali zbog rušenja, a, među ostalim, štrajkali su i glađu.