KONFERENCIJA U KUVAJTU

Donatori obećali 30 milijarda dolara za obnovu Iraka

14.02.2018 u 22:41

Bionic
Reading

Irački saveznici obvezali su se u srijedu, zadnjeg dana međunarodne konferencije u Kuvajtu, da će izdvojiti 30 milijarda dolara za obnovu te zemlje opustošene u trogodišnjem ratu sa skupinom Islamskom državom (IS)

Premda je zemlja domaćin izrazila zadovoljstvo na završetku trodnevne konferencije, taj iznos je ipak daleko od 88 milijarda, koliko je Bagdad rekao da mu treba u prigodi otvorenja konferencije.

"Obveza međunarodne zajednice prema Iraku bila je jasna" pošto su donatori rekli da će izdvojiti 30 milijarda dolara, ili 20,3 milijarde eura, izrazio je pred novinarima zadovoljstvo šeik Sabah al-Khaled Al-Sabah, kuvajtski ministar vanjskih poslova.

Na konferenciji je sudjelovalo 76 zemalja, 51 humanitarna organizacija, 107 udruga i zaklada te 1.850 poduzetnika.

"Očekivali smo veći iznos", rekao je ipak za AFP irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Jaafari. "Nismo razočarani, ali rezultat je ispod očekivanja", priznao je.

Od 88 milijarda, 22 milijarde se odnose na kratkoročne potrebe, istaknuli su irački čelnici na početku konferencije u ponedjeljak.

Irak koji su zadnjih desetljeća poharali ratovi i dugotrajan embargo, proglasio je u prosincu "pobjedu" nad skupinom Islamskom državom (IS) koja je od 2014. osvojila trećinu zemlje.

No opasnost od napada ipak nije prestala, tisuće infrastrukturnih objekata su uništene, a 2,5 milijuna ljudi je raseljeno.