svjetski ekonomski forum

Donald Trump zbog blokade vlade i zida otkazao put u Davos

10.01.2019 u 19:47

Bionic
Reading

Svjetski ekonomski forum u Davosu ove godine neće vidjeti lice američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je svoj dolazak otkazao zbog blokade savezne vlade i zida kojeg želi graditi na granici s Meksikom

Cijeli dan spekuliralo se da će Trump otkazati svoj dolazak u Davos, a i sam je rekao da će to napraviti ako se nastavi blokada savezne vlade.

Samo nekoliko sati kasnije Trump je donio odluku da ne ide u Davos. Prije toga posjetio je Teksas gdje je na licu mjesta' promovirao ideju o izgradnji zida s argumentima da je zemlja suočena s krizom koja se samo tako može riješiti. Demokratska većina u Kongresu mu, međutim, za to ne želi dati milijarde dolara.

Njegov posjet pograničnome gradu McAllenu u Teksasu odvija se dvadesetoga dana djelomične blokade vlade zbog koje su stotine tisuća Amerikanaca, javnih službenika, na prisilnom kolektivnom odmoru ili rade bez plaće, dok se Trump i njegovi republikanci svađaju s demokratima oko godišnjeg proračuna u kojem Trump želi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Nijedna strana ne želi popustiti, a Trump govori kako je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak i proglasiti izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i sam alocirao novac za zid.

Trumpov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je jedno od glavnih obećanja njegove predsjedničke kampanje 2016. Prošli mjesec je najavio da će biti "ponosan" bude li morao blokirati vladu zbog toga pitanja.

Trump je u obraćanju iz Ovalnog ureda Bijele kuće u utorak ustvrdio da se ilegalni imigranti i droga slijevaju preko meksičke granice te da ugrožavaju živote Amerikanaca.

Međutim, vladini podaci pokazuju da je broj ilegalnih prelazaka značajno pao '90-ih godina i u prvom desetljeću 2000.

Demokrati optužuju Trumpa da koristi taktiku straha i širenja dezinformacija kako bi ispunio svoje obećanje iz kampanje i pripremio se za reizbor 2020.

Trump je u srijedu naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući u vezi s financiranjem zida na meksičkoj granici i objavio na Twitteru da je to bio bio "potpuni gubitak vremena". Oni su, pak, odgovorili da je predsjednik "hirovit" jer ne može dobiti ono što želi.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.