TKO ĆE MU SE PRIDRUŽITI

Don Ivan Grubišić osniva molitvenu grupu u Saboru

12.02.2013 u 21:26

Bionic
Reading

Don Ivan Grubišić nakon povratka s Molitvenog doručka iz SAD-a odlučio je ponovo aktivirati ideju da se i u Saboru formira jedna molitvena grupa

Grubišić je već prije pokušao dogovoriti s pokojnim predsjednikom Sabora Borisom Špremom neki oblik molitve ili meditacije u državnom parlamentu, koji se s idejom načelno složio, ali ništa nije otišlo u proceduru. Sada nakon povratka iz SAD-a Grubišić i Stier, koji je također bio na ovogodišnjem Molitvenom doručku, odlučili su ponovo pokrenuti tu ideju i osnovati u Saboru jednu molitvenu skupinu. Grubišić objašnjava da je za takve susrete, koji bi se održavali sat vremena prije sjednica Sabora, nužno osigurati jednu dvoranu.

Don Ivan je u SAD-u imao tri sastanka s američkim senatorima koje je zanimalo značenje Molitvenog doručka za njih i postoji li kod nas u Hrvatskoj molitveni običaj meditacije u Saboru. Po uzoru na Molitveni doručak i saborska molitvena skupina ne bi bila zatvorenog karaktera niti bi se strogo određena jednom vjerom. 'Bilo bi otvoreno za pripadnike svih konfesija, pa čak i za ateiste ako žele. Na molitvenom satu bi se čitala duhovna literatura i raspravljalo o općim ljudskim temama', kazao nam je Grubišić.

Don Ivan napominje da u Bundestagu i u engleskom parlamentu postoje takve skupine, a u Americi je to još naglašenije. Osim Grubišića na Molitvenom doručku bili su još saborski zastupnik Davor Stier, Dražen Glavaš, protestantski teolog i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u SAD-u. Riječ je o tradicionalnom skupu koji se održao već 71. put, a utemeljio ga je američki predsjednik Dwight Eisenhower. Na Molitvenom doručku američki predsjednik Barack Obama je održao govor o poniznosti.