dan srpskog jedinstva

Domovinski pokret o Vučićevoj provokaciji sa zastavama: Tempirana je baš u vrijeme kada se u Hrvatskoj provodi popis stanovništva

13.09.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Domovinski pokret (DP) osudio je u ponedjeljak provokaciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je povodom tzv. Dana srpskog jedinstva pozvao "Srbe iz svih srpskih zemalja" da 15. rujna izvjese srpske zastave ma gdje živjeli

Ta provokacija, nimalo slučajno, tempirana je baš u vrijeme kada se u Hrvatskoj provodi popis stanovništva i ne možemo se oteti dojmu da je riječ o dobro smišljenoj kampanji, koja bi Srbe u Hrvatskoj, iako ne žive u “srpskim zemljama”, ponovno trebala prikazati “ugroženima”, kaže se u priopćenju DP-a.

Stoga je DP pozvao nadležna državna tijela da sukladno članku 26. Zakona o prekršajima, prijave i kazne sve one koji će 15. rujna izvjesiti srpske zastave u Hrvatskoj.

"Nadamo se da se predsjednik Vlade Andrej Plenković u ovom slučaju neće umiješati u rad institucija koje bi trebale biti nezavisne te da neće još jednom popustiti provokaciji Beograda i tako udovoljiti svom koalicijskom partneru SDSS-u, čiji čelnici zasigurno nemaju ništa protiv Vučićeva poziva", stoji u priopćenju.

DP smatra da je Vučićev poziv, osim što je huškački, i prilično licemjeran s obzirom da je prije godinu dana u Subotici, zbog toga što je izvjesio hrvatsku zastavu na svom balkonu, uhićen i kazneno prijavljen 51-godišnji Hrvat, dok su incidenti s hrvatskim zastavama u Srbiji gotovo uobičajeni.

Tijekom posjeta hrvatske parlamentarne delegacije Narodnoj skupštini Srbije, prije tri godine, Vučićev politički mentor Vojislav Šešelj zgazio je hrvatsku zastavu, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svako malo mora ulagati prosvjedne note zbog skidanja hrvatskih državnih zastava s rezidencije u Beogradu, podsjeća DP.