imaju rješenje

Domovinski pokret o kolapsu zdravstvenog sustava: Dužni su kao tri Pelješka mosta

15.07.2020 u 20:44

Bionic
Reading

Domovinski pokret Miroslava Škore upozorio je u srijedu da je zdravstveni sustav pred kolapsom s dugom koji doseže cijenu tri Pelješka mosta, te prozvao dosadašnju HDZ-ovu vladu za nečinjenje u tom resoru protekle četiri godine

"Bolnice su u dugovima, liste čekanja za većinu pretraga i zahvata približavaju se godini dana. Liječnici i medicinsko osoblje su nezadovoljni, a mladi liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske", objavio je Domovinski pokret na Facebooku reagirajući na vijest da veledrogerije planiraju prekinuti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama.

Dug HZZO-a dosegao je nevjerojatnih 10 milijardi kuna, a da bi građani imali predodžbu o dubini krize, treba reći da je zdravstvo trenutno dužno tri Pelješka mosta, navodi se u objavi.

Ističu da hrvatski zdravstveni sustav ima više MR i CT aparata na 100 tisuća stanovnika od Češke, Slovačke, Mađarske pa čak i od Slovenije te da je hrvatski zdravstveni sustav korisnik 27 milijardi kuna.

"Unatoč svemu liste čekanja su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom, u najvećoj financijskoj krizi u zadnjih 20 godina. Posljedica je to dugogodišnjeg stručnog, organizacijskog i financijskog devastiranja sustava bolnica, HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite", navodi Domovinski pokret.

HDZ-ovu vladu, koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine, smatraju odgovornom za nečinjenje, ali i neznanje. Upozoravaju da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković katastrofalno stanje u zdravstvu tijekom predizborne kampanje gurao pod tepih, a otvarao svjetonazorska pitanja koja ne mogu donijeti bolji život građanima Hrvatske.

Domovinski pokret Miroslava Škore smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu te uvesti mentorski sustav između kliničkih bolnica i općih bolnica. U općim bolnicama treba imenovati medicinske ravnatelje koji će isključivo pratiti tijek liječenja bolesnika. Smatraju i da treba uvesti praćenje ishoda liječenja i ishoda učinka lijekova koji se mora početi pratiti u sustavu HZZO-a kako to rade razvijene zemlje EU.

Ističu da treba osigurati da se sustav primarne zdravstvene zaštite stručno i financijski osposobi da se barem 70 posto obrade i zbrinjavanja bolesnika odvija u neposrednoj blizini stanovanja bolesnika.

Također pozivaju farmaceutsku industriju da u neposrednom dogovoru s odgovornim ljudima iz zdravstvenog sustava nađe rješenje koje će trenutno dovesti do značajnog smanjenja duga temeljem odluke Vlade da će se dug isplatiti u najkraćem roku od tri do šest mjeseci.

Domovinski pokret poručuje da ima rješenja za stanje u zdravstvu te poziva medije da organiziraju javnu raspravu o problemima hrvatskog zdravstva.