eu

Dominic Raab: Britanija se pojačano priprema za Brexit bez sporazuma

29.07.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Velika Britanija se pojačano priprema za Brexit bez sporazuma i bit će spremna izaći iz Europske unije sa ili bez dogovora 31. listopada, rekao je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dok EU upozorava da promijeni svoj 'tvrdoglavi' stav o Brexitu

Raab, pristaša Brexita, rekao je da se 'nedemokratski' irski zaštitni mehanizam treba izbaciti iz sporazuma o razdruživanju.

'Želimo dobar sporazum s partnerima EU-a, ali to treba uključivati ukidanje nedemokratskog zaštitnog mehanizma', rekao je Raab za BBC

'Prema uputama britanskog premijera, koje je kabinet prihvatio pojačano se priprema za izlazak iz Unije'.

Ministri su u nedjelju rekli da vlada pretpostavlja da EU neće ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovoren s bivšom premijerkom Theresom May, a kojemu se protivi njezin nasljednik Boris Johnson i pojačano radi na pripremama za izlazak iz bloka 31. listopada bez sporazuma.

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da odustane od svog 'tvrdoglavog' stava prema Brexitu i izbjegne razdruživanje bez sporazuma.

Konzervativac Oliver Letwin koji se protivi izlasku iz EU-a bez sporazuma rekao je za BBC da zastupnici trebaju pokušati zaustaviti takav ishod, ali i da nije sigurno hoće li parlament spriječiti takav scenarij.

'Prihvaćam da možda nećemo uspjeti spriječiti brexit bez sporazuma', rekao je Letwin.