KAMP U CENTRU ZAGREBA

Domaća atmosfera u Varšavskoj

28.05.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Od sjedanja prosvjednika na srušenu ogradu u Varšavskoj ulici prošlo je 11 dana i u tom razdoblju je ta ulica dobila sasvim specifičan izgled i šarm

Dan nakon početka obitavanja aktivista ondje, odnosno prošlog utorka, s unutarnje strane ograde dežuralo je po 30-ak redara i manji kontigent interventne policije. Na ogradu je postavljeno platno, a unutra su se čitale knjige i rješavale križaljke.

Ipak, u međuvremenu se situacija oštro promijenila i današnji sunčani dan tamo je dočekala wireless internet zona, lijepo uređene spavaonice ispod cerade, izložba slika na postavljenom panou, niz glazbenih i kulturnih događaja, stolovi sa stolicama na kojima je zabranjena konzumacija alkohola, štandovi na kojima se građani mogu prijaviti za dežurstva ili kupiti značke, te prosječno 20-ak okupljenih aktivista 'Živog zida za Varšavsku' koji mjesto nikada ne ostavljaju napuštenom.

S druge strane ograde sada su samo dva redara, koji su si od srušene ograde sastavili natkrivenu klupicu, dok policije nema.

Nedaleko redara stoji drveće koje je trebalo biti srušeno nekoliko sati nakon prosvjeda, te i dalje daje poseban ton Varšavskoj, ali i potreban hlad pticama iz centra Zagreba.

Nedostaju klupice koje su ipak uklonjene, ali ako iz pravnih razloga ovaj dio projekta (rampa za parking) bude obustavljen, Grad Zagreb će morati financirati povratak istih, pa bi u tom slučaju sve moglo izgledati kao i prije.