IZMJENA ZDRAVSTVENIH ZAKONA

Dom zdravlja može dobiti automehaničar

22.11.2010 u 18:08

Bionic
Reading

Dok vladajuća koalicija podupire izmjene 'paketa' zdravstvenih zakona jer omogućuju bolju transparentnost rada i uštedu bez smanjivanja standarda zdravstvene zaštite, SDP i HNS navode kako nije dobro ukidati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu jer on ionako nije gubitaš, a i u skladu je sa standardima Europske unije (EU)

Riječ je o prijedlozima izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o obaveznome zdravstvenom osiguranju i Zakona o prestanku važenja zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković rekao je uvodno u Hrvatskome saboru da se izmjene 'paketa' zdravstvenih zakona donose radi provedbe vladina antirecesijskog programa o reorganizaciji agencija, zavoda i fondova.

Pritom se, kako je istaknuo, neće smanjiti prava pacijenata ni standard zdravstvene zaštite jer će poslove Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu potpuno preuzeti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a Hrvatski zavod za toksikologiju preuzet će poslove Agencije za borbu protiv dopinga u športu, koja se ukida.

Među ostalim, izmjenama zakona daje se mogućnost domovima zdravlja da u zakup daju poslovni prostor za obavljanje zdravstvene djelatnosti izvan mreže javne zdravstvene službe te za obavljanje nezdravstvene djelatnosti.

'Radnik nije laboratorijska životinjica da se vidi hoće li preživjeti ili ne nakon mjera koje provodi ministar', rekla je Biljana Borzan (SDP) i dodala kako SDP neće poduprijeti izmjene zakona jer se, istaknula je, ukidanjem Zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu ništa neće uštedjeti jer on ni dosad nije bio gubitaš.

Slično misli i klub HNS-HSU pa Silvano Hrelja ukidanje tog zavoda smatra pogreškom jer neće ostvariti nikakve uštede, a zaštita na radu, kako je rekao, bit će zapostavljena. Treba pripaziti i da se ne dogodi da dom zdravlja prostor da u zakup, primjerice, automehaničaru, istaknuo je Hrelja

Marijana Petir (HSS) najavila je da će HSS podnijeti pet amandmana na predložene izmjene zakona, među kojima i amandman kojim će se jasnije odrediti izdvajanje novca za prevenciju profesionalnih bolesti i zaštitu na radu jer u sadašnjim izmjenama, istaknula je, to nije jasno definirano, kao ni preventivne mjere zaštite radnika.

'Izmjene zakona dio su paketa zdravstvene reforme i kao takve ih podržavamo', rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Bagarić, ističući kako je posebno važno 'povećanje transparentnosti sustava, što ga donose predložene izmjene'.