UN

Dom može biti najopasnije mjesto za žene

26.06.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Jedno od najopasnijih mjesta za žene je njihov dom, navodi u izvješću agencija Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova, a prenose mediji u srijedu

U izvješću naslovljenom 'Napredak svjetskih žena' i objavljenom u utorak agencija UN Žene (UN Women) poziva države članice da povuku poteze i prihvate zakone kojima će zaštiti žene od nasilja u domu.

'Šokantno svakodnevno zlostavljanje partnera statistički znači da je dom jedno od najopasnijih mjesta za žene', rekla je izvršna direktorica Phumzile Mlambo-Ngcuka u predgovoru izvještaja.

Pozitivni pomaci vide se u zakonodavnom napretku protiv spolne diskriminacije, no nije 'slučajno' da su obiteljski zakoni oni koji se najsporije mijenjaju, a oni vladaju nad ženskim pravom o tome kada će se i za koga udati, razvesti, i oblikovati pristup obiteljskim resursima, naglasila je Mlambo-Ngcuka.

Sprega patrijarhalne moći, vlasti i kontrole nad ženama i djecom mogu obitelj učiniti opasnim mjestom u kojem se nasilje nad ženama oprašta i neprestance ponavlja.

U 19 od 189 ispitanih zemalja i teritorija zakoni izričito zahtijevaju od žena poslušnost prema muževima. U njih 111, bračno silovanje nije specifično kriminalizirano zakonom.

Oko 76 posto zemalja u svijetu imalo je zakone koji suzbijaju obiteljsko nasilje do 2018. godine.

Međutim, 17,8 posto žena prijavilo je mentalno i seksualno zlostavljanje svojih partnera u posljednjih 12 mjeseci.

UN Žene od 2011. godine radni na osnaživanju žena u svijetu.

Južnoafrikanka Mlambo-Ngcuka na čelu je agencije UN Žene od 2013. godine. Bila je članica parlamenta u prvoj demokratskoj južnoafričkoj vladi i prva potpredsjednica u toj zemlji.