RAT RUSIJE PROTIV RADIKALNOG ISLAMIZMA

Dolazi ljeto - Kavkaz opet vrije

30.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ubojstva policajaca, građana, vjerskog vođe, napadi na vojne postrojbe, bombe na mjestima protoka civila... Proteklih pet dana još jednom je potvrdilo da na ruskom sjevernom Kavkazu traje latentni građanski rat. Mnogi će reći da taj sukob nije ni prestao otkako je ruska vojska u ratu sa separatistima u pretprošlom desetljeću razorila Čečeniju

Od 2009. godine naovamo na sjevernom Kavkazu je ubijeno oko tisućupolicajaca i vojnika, a više je tisuća ranjeno. Prije dvije godinebrojke poginulih među državnim oružanim snagama bile su slične savezničkim žrtvama u Afganistanu. Kad se tome dodaju stradali civili i pobunjenici, broj poginulih se prema službenim podacima penje do oko 1800.

Napadi islamističkih terorista i gerilaca najviše potresaju republike Dagestan, Ingušetiju i Čečeniju. U Sunženskoj regiji u Ingušetiji nepoznati počinitelj jučer je bacio bombu u dućan, ali je prethodno upozorio prisutne da napuste prostoriju. Ipak, ranjeno je troje ljudi.

Trenutno najnestabilnije stanje vlada u 2,9-milijunskom Dagestanu, fascinantnom etničkom mozaiku koji prožima nekoliko desetaka uglavnom muslimanskih naroda poput Avara, Lezgina ili Kumika, među kojima nijedan etnos nema više od 180 tisuća ljudi! Proteklih dana u seluKaramahi grupa nepoznatih napadača upala je u džamiju, ubila imama igrađanina koji se tamo zatekao, pa zapalila džamiju. U Dagestanu su,inače, učestala ubojstva tradicionalnih sufijskih vjerskih vođa koji odbijaju propovijedati selefizam i vehabizam po viziji pobunjenika zainteresiranih za stvaranjeteokratske islamske države.

Dva dana ranije u različitim regijama Dagestana ubijena su dvapolicajca. MUP sumnja da je riječ o istoj skupini 'bandita': termin se uvriježio u medijima jer nije riječ o ujedinjenoj vojsci, već o odmetničkim skupinama nazvanima po vođi, među kojima se neke navodno bave i kriminalom poput otmica, pljački i krijumčarenja. Vijesti koje dolaze iz ove većinski ruralne, gorske regije teško je provjeriti iz više izvora te razlikovati sve motive i pozadinu čestih obračuna. Na udaru pobunjenika najviše je policija, ali česta su i klasična teroristička podmetanja bombi po gradovima od kojih stradavaju i prolaznici. Napadi se drastično povećavaju u proljeće i tijekom ljeta, kada si gerilci mogu priuštiti skrivanje po šumama bez opasnosti da se smrznu od hladnoće.


Na meti pobunjenika su i političari te suci. Prije nekoliko dana je od posljedica ranjavanja preminuo Tagir Tagirov, poglavar sela Gurikkojem su neidentificirani ljudi provalili u kuću. U obračunima spolicijom tih su dana usmrćena i dvojica pobunjenika, a pri napadu nanjihove automobile pronađena je bomba od 100 kg TNT-a. Nemirno je bilo i u Čečeniji, u Vedenskoj pokrajini gdje su u dvijeeksplozije zaredom ranjena tri vojnika.

Republika Čečenija danas jemnogo stabilnija od izrazito multietničkog Dagestana u kojem je srozana ekonomska idruštvena situacija dovela do popularizacije vehabitskog islama, ali i okretanja kriminalnim tradicijama među mladim i besperspektivnim stanovništvom. U nestabilnu regiju ruska država zasad ne uspijeva privući investicije koje bi pokrenule gospodarstvo, pa ove republike ostaju ovisne o golemim novčanim dotacijama iz Moskve. No zbog ekstremne korupcije velik dio budžetskog novaca završava u džepovima vladajućih klanova. Policija i specijalne službe navodno su izuzetno kriminalizirane i brutalne u ophođenju sa stanovništvom, što pogoduje radikalnim organizacijama iz inozemstva (uključujući i Al Kaidu) za koje ruske vlasti tvrde da financiraju islamiste i ubacuju na teritorij Rusije fanatike iz svojih redova.

Dokumentarac Rotheroea i Buttsa 'Ingušetija: Nova Čečenija?'