zarađuje i od popevki

[DOKUMENT] Što o posrnulom 'mladom lavu' HDZ-a Žarku Tušeku otkriva njegova imovinska kartica? Nema bajnih zdanja, no u oči bode iznos na računu

27.01.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Blistava politička karijera prvog zagorskog HDZ-ovca Žarka Tušeka, kojeg su proglašavali mladim lavom te stranke, preko noći našla se pod velikim upitnikom. Nesuđeni župan Krapinsko-zagorske županije ima peh – djeluje u SDP-ovoj utvrdi, a izglede da se HDZ dokopa većine u toj županiji htio je za svibanjske izbore podebljati 'snubljenjem' nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića. 39-godišnji političar koji u tim vodama pliva od svojih ranih 20-ih u imovinskoj kartici nema impresivnih zdanja. U oči bode tek pozamašan ušteđeni iznos na bankovnom računu

Tušek je, unatoč svojim godinama, dugo u politici. U HDZ je ušao s 19 godina, a s 24 bio je najmlađi zastupnik u Skupštini Krapinsko-zagorske županije.

Od 2012. šef je županijskog HDZ-a, a saborski je zastupnik od 2015. Prvu imovinsku karticu u tom je svojstvu predao početkom 2016. Prije toga bio je u realnom sektoru, radio je u auto servisu Ravose Servis d.o.o. u Krapini, a prije toga i u lokalnim medijima.

Ovaj nesuđeni svećenik koji je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te nesuđeni pravnik, s obzirom na to da je odustao od studija, od 2015. se skrasio u Hrvatskom saboru.

Prijavio je tada plaću nešto višu od 14 tisuća kuna. U imovinskoj je kartici napisao da mu supruga Gordana Ivanjek Tušek, inače pjevačica poznata po izvođenju zagorskih popevki, za koje je nerijetko sam Tušek potpisivao tekst i glazbu, zarađuje 4500 kuna mjesečno.

Supružnici posjeduju dva manja stana u Krapini kvadrature 33, tj. 57 kvadrata te garažu kupljene na kredit. A kredit je dignut 2019. godine na 94 tisuće eura uz mjesečnu ratu od 525 eura.

U prvoj imovinskoj kartici Tušek je prijavio štednju od tri tisuće eura i 150 tisuća kuna na svoje ime, a supruga je na račun izvođačkih prava u banci imala 80 tisuća kuna, uz gotovo devet tisuća dolara od vjenčanog dara.

  • +8
Žarko Tušek Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Četiri godine kasnije u imovinskoj kartici predanoj u kolovozu 2020. kod supružnika Tušek po pitanju nekretnina ista je situacija. No na bankovnim računima nije. Tušeku je u međuvremenu plaća u Saboru narasla na gotovo 17.500 kuna. Uz to je prijavio kako dobiva 1500 kuna mjesečno.

Razgovor Viktora Šimunića, Žarka Tušeka i Emila Gredičaka

Riječ je, kako doznajemo iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, o zastupničkom paušalu koji primaju zastupnici u Hrvatskom saboru. Supružnici su u četiri godine uštedjeli pozamašan iznos. Štednja od 150.000 kuna narasla je na 550.000 kuna.

Tušek je naveo kako je riječ o 'primicima od nesamostalnog rada'. Na naš upit u Povjerenstvu kažu da je riječ o primicima od plaće.

Supruga, čiji su se mjesečni prihodi u 2020. popeli na šest tisuća kuna mjesečno, na bankovnom računu ima 130 tisuća kuna, a 20.000 kuna imaju na računu koji glasi na dijete. Iznosi deviznih štednji u četiri godine neznatno su se promijenili.

Imovinska kartica Žarka Tušeka by Tportal.hr on Scribd