hitna izmjena zakona

[DOKUMENT] Pogledajte što će se sve kažnjavati i kolike su kazne za kršenje epidemioloških mjera

30.11.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne za kršenje epidemioloških mjera

'Propisuju se nove sigurnosne mjere - pravilno nošenje zaštitne maske, zabrana ili ograničenje javnih okupljanja, zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade i pobrojao kazne.

'Za pravne osobe koje krše odredbe kazna je 10 do 40 tisuća kuna, za prekršaj odgovorne osobe ili fizičke osobe-obrtnika ili fizičke osobe koja se bavi samostalnom djelatnošću kazna je od 5 do 10 tisuća kuna. Za prekršaj fizičke osobe novčana kazna je 500 kuna. Za vlasnika posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna', kazao je Beroš.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovako to izgleda u Zakonu:

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 40.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i/ili okupljanja i ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od od zaraznih bolesti, s Nacrtom... by Tportal.hr on Scribd

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba, vlasnik odnosno posjednik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odlukama iz članka.

'Za prekršaje propisane ovim Zakonom kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti iz članaka 69. i 72.a ovoga Zakona, sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji.'