RAD SUDOVA

[DOKUMENT] Američki biznismeni u Hrvatskoj dali Malenici nekoliko jednostavnih preporuka za reformu pravosuđa

07.10.2020 u 17:38

Bionic
Reading

Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u srijedu su ministru pravosuđa Ivanu Malenici predstavili preporuke za unaprjeđenje pravosuđa

Preporuke za unapređenje rada sudova usmjerene su na rješavanje problema zaostataka nastalih tijekom COVID-19 krize, kao i na trajno povećanje efikasnosti sudova.

AmCham predlaže uvođenje dvosmjenskog rada sudova, automatsku delegaciju prema vrsti i broju predmeta, uvođenje rokova za svaki stupanj sudskog postupka, promociju alternativnog rješavanja sporova (ADR), izmjenu Metodologije za ocjenjivanje obnašanja sudačke dužnosti, stvaranje nacionalnog sudskog registra i održavanje sudskih ročišta putem sredstava elektroničke komunikacije, stoji u priopćenju AmChama.

Preporuke za izmjene Zakona o trgovačkim društvima ukinut će prepreke za inozemne poduzetnike da na jednostavan način, bez potrebe dolaska u Hrvatsku, prenose poslovne udjele, odnosno ugase neaktivna društva na području Republike Hrvatske, te će spriječiti njihovo odvraćanje od poslovanja u Hrvatskoj ako se unaprijed moraju suočiti s dugotrajnim i skupim postupkom likvidacije u slučaju prestanka poslovanja.

"Pozdravljamo planirane aktivnosti ministarstva koje bi trebale rezultirati unaprjeđenjem pravne sigurnosti i poslovnog i investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj. Efikasnost pravosuđa je od velike važnosti za poslovnu zajednicu što pokazuje i Istraživanje o poslovnoj klimi koje AmCham redovito svake godine provodi među svojim članovima", rekla je izvršna direktorica AmCham-a Hrvatska Andrea Doko Jelušić.

AmCham Preporuke Za Unaprijeđenje Pravosuđa by Tportal.hr on Scribd

"Nakon relaksacije epidemioloških mjera te početka ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti za očekivati je da će pravosudni sustav biti dodatno opterećen novim predmetima - ovrhama, stečajevima, parnicama i drugim, što će s već postojećim zaostacima pridonijeti stvaranju dodatne nesigurnosti za poslovanje u Hrvatskoj", dodala je Doko Jelušić.

AmCham Hrvatska okuplja više od 250 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih tvrtki koje zapošljavaju više od 91.000 ljudi u Hrvatskoj. Kao najstarija strana komora u Hrvatskoj AmCham već više od 20 godina snažno doprinosi unaprjeđenju poslovanja kroz zagovaranje najboljih poslovnih praksi te niza preporuka za pozicioniranje Hrvatske kao privlačne destinacije za ulaganja.