Doktor koji nam je obilježio mladost

Doktor koji nam je obilježio mladost

14.11.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Doc Martens ili popularne martensice postale su kultna obuća diljem svijeta. Nose ih svi; od pankera, metalaca, darkera, rokera, pa sve do šminkera. Toliko su univerzalne i jednostavne da se kombiniraju na radna odijela, vojne uniforme, ali i na haljine.

Mnogi su doktori prošli kroz moj život, ali jedini čijeg se imena mogu sjetiti u podne i u ponoć je Dr. Martens (hvala bogu, nije bilo potrebe da se prisjećam nekih drugih). Bila sam dio generacije koja je odrasla na punku i na grungeu i nisam imala mira dok mi roditelji nisu omogućili moje prve martensice. Kao i kod većine ekipe, i moje su bile klasični crni model koji sam nosila dok se nisu raspale. Dobro, ne baš dok nisam stopalima mogla osjetiti asfalt, ali poznata je stvar da su ove čizme po svojoj kvaliteti gotovo vječne.


Moja prijateljica Goge i ja daleke 1995. godine.

Zašto su dostigle status kulturnog značenja i koja je njihova ljepota, možemo saznati ako se vratimo 63 godine, kada su i nastale prve marte.

Dr. Klaus Martens, inače liječnik u njemačkoj vojsci, za vrijeme svog dopusta 1945. godine u Bavarskim alpama iščašio je gležanj. Čizme koje je nosio nisu bile udobne te je odlučio omekšati kožu čizama, a u potplate je upuhao zrak. Kasnije je za izradu potplata koristio odbačenu gumu s kotača Luftwaffeovih aviona. Zbog svoje udobnosti najviše su ih kupovale čistačice, kuharice i žene sličnih zanimanja čiji je posao zahtijevao puno stajanja. U Engleskoj je, 1959. godine, tvrtka R. Griggs Group Ltd. kupila patent za izradu čizama te krenula u proizvodnju. U kasnim 60-ima marte su kupovali poštari, policajci i tvornički radnici.

U modu su marte ušle kroz skinhead pokret koji se javlja u Engleskoj krajem 60-ih zbog različitih provokacija na političko i gospodarsko stanje u državi. Bile su im zanimljive zbog čelične kapice koju je policija klasificirala kao ofenzivno oružje.

Ipak, najbolji PR martensicama napravili su glazbenici.

Pete Townshead, gitarist grupe Tho Who, model 1460 nosi na pozornici za vrijeme svojih nastupa.
Klasici punka The Clash, The Ramones, Sex Pistols, Damned i Buzzcocks također nose marte.
Elton John u filmskoj verziji rock opere 'Tommy' redatelja Kena Russella nosi marte s potplatom od metar i pol.




 

Nosili su ih i članovi skupina Mudhoney i Nirvana koji 90-ih prodaju svoje albume širom svijeta. Tako su došle i do daleke Azije.

Sredinom 90-ih nastaju novi bendovi poput Blura, Oasisa, Suede... i oni, gle čuda, nose martensice. Dodatno su ih popularizirale zvijezde poput Madonne, Red Hot Chilli Pepersa, Prodigya, Depeche Modea i mnogi drugi pripadnici popularne kulture.

U Hrvatskoj se mogu nabaviti od 1994. godine kada ih je uvezao Wulf Sport, zastupnik za Hrvatsku. Damir Urban, Darko Rundek, Ivanka Mazurkijević, Pipsi, Jinxi i drugi naši glazbenici također cijene kvalitetu i udobnost ovih cipela.

Kao i mnoge svjetske javne ličnosti.

Do 2000. godine proizvedeno je preko 3000 stilova Dr. Martensa o čemu ni sam Klaus Martens nije mogao sanjati. Cipele Dr. Martensa hit su među mladima i svima onima koji se osjećaju mlado već pune 63 godine. Ove čizme mogu pisati povijest, jer se njihova revolucija neće nikada završiti. One su jedne, jedinstvene i neponovljive. One su Dr. Martens!

crne klasične

legendarni model "getta grips"


ima ih u svim bojama

dezenima



materijalima

niske


 

visoke



s potpeticom

u homemade varijantama
limited edition izdanjima
za šminkere

djecu

i na kraju dizajnerske.










Mnogi su modni magovi, kao što su Jean-Paul Gaultier, Yojhi Yamamoto i Comme de Garcon, dizajnirali za Dr. Martens.



Dr Martens
A svim modelima zajedničko je jedno: prošivena žuta crta.


Da su marte vječne, najbolje pokazuje i kontroverzna reklamna kampanja u kojoj Kurt Cobain, Sid Vicious, Joe Strummer i Joey Ramone, inače kultni glazbenici, nose ove čizme i na nebu.