SAD UVJETUJE STABILNOST

Dok se ne riješe izbori, nema slanja vojnika

19.10.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Predstojnik osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel i predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku John Kerry izjavili su u nedjelju kako bi bilo pogrešno da SAD šalje dodatne postrojbe, prije nego li zna ima li vjerodostojnog partnera u Afganistanu, odnosno dok se ne riješi tamošnja politička kriza s izborima.

Izjave Kerrya, koji se upravo vratio iz posjeta Afganistanu i utjecajnog Emanuela, dane u gostovanju na TV mrežama CNN i CBS, pokazuju da bi Obamina administracije odluku o slanju pojačanja u Afganistan mogla odgoditi sve do rješenja spornih predsjedničkih izbora.

'Misiju ne određuje isključivo vojna komponenta, već i stanje u kojem je afganistanska vlada i što ona može učiniti', rekao je senator Kerry za CNN. On što vlada u Kabulu mora pokazati, po riječima Kerrya i drugih američkih dužnosnika, je 'minimalna razina kompetentnosti'. Mnogi Afganistanci su se pridružili Talibanima, ili ih prihvaćaju, zbog vladinog potpunog neuspjeha da uvede vladavinu prava i osigura najosnovnije komunalne usluge, kao što su voda i struja.

Emanuel u nedjelju na CBS-u nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Obama čekati na konačne rezultate izbora prije odluke o brojnosti američkog kontigenta u toj zemlji. Međutim, on je opetovano izrazio sumnju u to je li vlada u Kabulu pouzdan partner SAD-a.

'Nema snaga sigurnosti, ni vojske, ni službi važnih za Afganistance kako bi postali pravi partneri', rekao je Emanuel. 'Bilo bi nepromišljeno odlučiti o broju američkih postrojbi, ako ustvari nemate potpunu analizu postoji li afganistanski partner spreman ispuniti prostor koji će stvoriti američke postrojbe i postati istinski partner u upravljanju', dodao je.

Senator Kerry kazao je kako bi Obama trebao pričekati dok se ne raščisti stanje s izborima u Afganistanu. Vodeća figura u reviziji američke politike u Afganistanu, ministar obrane Robert Gates, u nedjelju je otputovao u posjet Aziji i Europi, na razgovore za koje se očekuju da će uključivati i poziv saveznicima iz NATO-a i partnerima u Aziji da nastave pridonositi naporima u Afganistanu.

Kreatori politike u Washingtonu sve su nezadovoljniji i nepovjerljiviji prema vladi u Afganistanu, što također otežava reviziju strategije, koja bi prema najavama mogla rezultirati slanjem još 40.000 vojnika.

Najaktualnije se pitanje pojavilo u kolovozu s optužbama da je predsjednik Hamid Karzai praktično ukrao predsjedničke izbore, s masovnim lažiranjem rezultata. Kerry je kazao kako bi bilo 'neodgovorno da predsjednik SAD-a uputi pojačanja u tu zemlju' dok su rezultati izbora dvojbeni.

I Karzai i njegov izazivač Abdulah Adbulah, bivši ministar vanjskih poslova, rekli su da neće prihvatiti službene rezultate izbora, koji bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak, ako su nepovoljni za njih.

Karzai je izložen rastućem međunarodnom pritisku da pristane ne drugi krug izbora, koji bi se održao početkom studenoga. Kriza je simptom duboke političke disfunkcionalnosti Afganistana, kronične korupcije i problema nepotizma, koji su zanemareni tijekom posljednjih godina u kojima je SAD veću pozornost posvećivao Iraku, ocjenjuje američki tisak.