POČELA EVAKUACIJA IZ HOMSA

Dok 'Prijatelji' zemlje sastanče, Sirijci i dalje ginu

24.02.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Sirijske snage sigurnosti strijeljale su najmanje 18 osoba u selu Halfiji u pokrajini Hami, objavili su u petak oporbeni aktivisti.

Počela evakuacija iz Homsa

Počela je evakuacija ozlijeđenih žena i djece iz sirijskog grada Homsa, izvijestio je Međunarodni odbor Crvenog križa, javlja CNN. 'Ovaj prvi korak tek je počeo i ovo je dobra vijest', rekla je glasnogovornica Crvenog križa Carla Haddad. Kada su je pitali hoće li biti evakuirani i ozlijeđeni novinari, Mandini je rekla da je cilj 'evakuirati sve ozlijeđene i bolesne koji hitno trebaju medicinsku pomoć'.

France Presse je objavio da je među 18 ubijenih bilo sedam članova jedne obitelji.'Osamnaest osoba, među kojima je sedmero bilo iz iste obitelji, ubijeno je u Halfiji u pokrajini Hami', rekao je Rami Abdel Rahman, sirijski aktivist, a zasad se ne zna zašto su ubijeni ti seljaci u središnjem dijelu Sirije.

U Alepu, troje poginulih

Troje prosvjednika ubijeno je u petak u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu gdje je nekoliko desetaka tisuća ljudi izašlo naulice u znak solidarnosti s opkoljenim Homsom, javila je sirijska udruga za zaštitu ljudskih prava (OSDH).  Prosvjednici su ubijeni prilikom akcije snaga sigurnosti koje su krenule rastjerivati prosvjednike u četvrtima Fardaws i Sokkari, pojasnio je Rami Abdel Rahmane iz OSDH.

'Alep je danas na čelu prosvjeda u zemlji', dodao je Rahmane. Prosvjedi su također održani u Deri, Hami, Idlebu i Deir Ezzoru. Stanovnici Tibet el-Imanea, u provinciji Hama, prozvali su međunarodnu zajednicu i poručili da ako im je vojna opcija preteška neka se opredijeli za humanitarnu, aludirajući na katastrofalnu humanitarnu situaciju u gradu Homsu koji se i dalje nesmiljeno bombardira i kojem je žurno potrebna pomoć.

Rusija traži primirje u Siriji

Rusija je u petak zatražila žuran prekid vatre u sirijskom gradu Homsu te pozvala i vladu i 'oružane skupine' da surađuju u pružanju humanitarne pomoći s izaslanikom UN-a i Međunarodnim odborom Crvenog križa.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je 'ozbiljnu zabrinutost' zbog nasilja u Homsu i drugim sirijskim gradovima i reklo da ono mora stati ali je i zadržalo stajalište Moskve da su obje strane, a ne samo vlada predsjednika Bašara al-Asada, odgovorne za krvoproliće.

Rusija je također rekla da pružanje humanitarne pomoći ne smije dovesti do vojnog uplitanja, kojemu se ona protivi, i ponovila kritike sastanku skupine 'Prijatelji Sirije' u Tunisu za koji Moskva kaže da nije dovoljno inkluzivna.

Izjava ruskog ministarstva načelno ponavlja nacrt deklaracije sa skupa u Tunisu, u kojem se traži da Sirija odmah prekine svo nasilje, ali ponavlja i ruski poziv zapadnim i arapskim zemljama da izvrše pritisak na Asadove protivnike da zaustave borbe.

'Pozivamo sirijsku vladu i oružane skupine, i sve one koji mogu izvršiti utjecaj na njih, da odmah poduzmu nužne korake da izbjegnu daljnje pogoršanje humanitarnog stanja te da ga poprave', kaže se u izjavi.

Sirijska oporba obećava Kurdima samoupravu

Nacionalni identitet Kurda bit će priznat, a buduća vlada decentralizirana, rekao je čelnik sirijske oporbe u petak u Tunisu uoči humanitarne konferencije koju prate prosvjedi stotine pristaša predsjednika Bašara al-Asada, javljaju agencije.

Predstavnici iz više od šezdeset zemalja okupili su se u petak u Tunisu kako bi izradili plan humanitarne međunarodne pomoći sirijskome narodu i pojačali pritisak na al-Asada kojega su pak stotine pristaše stigle autobusima pred hotel uoči skupa i pokušale ući u čemu ih je spriječila policija.

'Nova Sirija imat će decentraliziranu vladu, time će omogućiti lokalnim vlastima da same upravljaju', rekao je Burhan Galiun u govoru kojega je kopiju dobila agencija Reuters.'Vaš nacionalni identitet bit će priznat, a vaša građanska prava zajamčena', poručio je Kurdima i obećao 'Igrat ćete važnu ulogu u izgradnji Sirije naših snova, Siriji o kakvoj desetljećima sanjamo'.

Skup nazvan 'Prijatelji Sirije' organizira Arapska liga, a bojkotiraju Rusija i Kina, dvije zemlje koje podržavaju Asadov režim. Asadovi pristaše poručivali su da se radi o zavjeri protiv njihove zemlje. 'Ne kongresu neprijateljima Sirije i neprijateljima Arapa', 'Obama ušuti, Sirija nije tvoja', 'Hillary Clinton odi kući', neke su od parola ispisanih na transparentima, javlja agencija AFP.