U ČITAVOJ KLINICI - TRI

Dok po Zagrebu prosvjeduju i traže slobodu, na intenzivnoj jedinici infektivne klinike ostao je još samo jedan slobodan ležaj

13.11.2021 u 20:59

Bionic
Reading

U Zagrebu je danas održan prosvjed na kojemu su prosvjednici zatražili ukidanje covid potvrda, a niz govornika na tom su se prosvjedu jasno deklarirali kao protivnici cijepljenja. U međuvremenu, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević', Zoran Barušić, kaže kako je u jedinici intenzivnog liječenja samo jedno slobodno mjesto, dok su u čitavoj klinici ostala još svega tri kreveta

'Ovisno o situaciji tijekom noći, odnosno u slučaju povećanog priljeva bolesnika koji neće moći biti zbrinuti u klinici, dogovarat ćemo se s kolegama iz drugih bolnica u gradu Zagrebu', rekao je Barušić u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje znači li to što je vikend da se očekuje više pacijenata (s obzirom na to da ne rade obiteljski liječnici), zamjenik ravnateljice Klinike dr. Fran Mihaljević odgovorio je kako je uvijek vikendom potencijalno povećan priljev onih kojima je potreban liječnički pregled, a samim time i onih kojima je potrebna bolnička skrb.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

U subotu do 19 sati u Klinici za infektivne bolesti bilo je 105 pregleda, a od tog broja 70 je odraslih i 35 djece. Hospitalizirano je sedam bolesnika.

  • +14
Gužve za testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'U ovom trenutku imamo šestero hospitalizirane djece, u rasponu dobi od novorođenačke pa do one starije dobi. Na sreću, još uvijek su kliničke slike kod djece blažeg tipa – najvećim dijelom se mogu zbrinjavati i opservirati u kućnim uvjetima, a manji je dio onih koji zahtijevaju bolničko liječenje i to su uglavnom ona djeca koja imaju neki komorbiditet', kazao je dr. Barušić.

On je naglasio kako su u četvrtom valu pogođenom delta sojem osobito ranjiva skupina trudnice.

'Trenutno su dvije rodilje u našoj klinici ozbiljnog zdravstvenog stanja na ecmo uređaju u Jedinici intenzivnog liječenja', naveo je Barušić te dodao kako je trenutno prosjek oboljelih u jedinici intenzivnog liječenja pedesetak godina i gotovo su svi necijepljeni.