SOLIDARNOST NA DJELU

Dok neki profitiraju, cijelo jedno sveučilište uslišilo je molbu Blaženke Divjak: Besplatno provjeravamo diplome!

08.02.2019 u 13:20

Bionic
Reading

Zasad se najmanje 14 fakulteta odreklo zarade u procesu provjere vjerodostojnosti diploma putem naloga ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Uz one koji su i ranije besplatno provjeravali diplome na zahtjev državnih službi i tijela javne vlasti, neki su se za ovu priliku solidarizirali s 'višim ciljem' da se varalice u hrvatskom obrazovnom sustavu bez dodatnih troškova identificiraju, uklone iz predavaonica i zbornica te transferiraju organima pravosuđa

U svega tri tjedna, koliko traje provjera, otkrivene su četiri lažne diplome. U MZO-u procjenjuju da je zasad provjereno dvije do tri tisuće diploma, što znači da bi ovo mogao biti tek vrh ledene sante. U prvim najavama spominjala se provjera oko 90.000 diploma, a u mnogim školama još uvijek teku pripreme za slanje svih neprovjerenih isprava na provjeru pripadajućim fakultetima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Na upit tportala koja su hrvatska sveučilišta ili fakulteti zasad pristali besplatno provjeravati vjerodostojnost diploma, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju da provjeru diploma ne naplaćuju Filozofski fakultet u Zagrebu, Učiteljski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te sve sastavnice Sveučilišta u Splitu, dakle: splitski Ekonomski fakultet, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Filozofski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Katolički bogoslovni fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet, Kineziološki fakultet, Medicinski fakultet, Pomorski fakultet, Pravni fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF).

'U pregovorima smo i s drugim fakultetima', poručuju iz MZO-a.

Gostujući sinoć na RTL-u, ministrica Divjak komentirala je troškove provjere diploma, ustvrdivši da je najskuplje ukoliko se diplome ne provjere.

'Najskuplje je imati varalice u školama. Cijene provjere su, koliko ja znam, od 0 do 200 kuna, a najveći broj fakulteta na kojima se provjerava najveći broj diploma ne naplaćuje ništa. Mi smo s fakultetima, gdje god je za to bilo sluha, dogovorili modele da se ne naplaćuje ništa. Oni koji bi naplaćivali više od 70-ak kuna jasno moraju kazati koja je to struktura troška', poručila je ministrica.

Zadarsko sveučilište, međutim, ignoriralo je apele Ministarstva da se provjere ne naplaćuju. To sveučilište u svom sastavu ima 27 odjela s mnoštvom studija nastavničkog smjera, uključujući Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja te Odjel za nastavničke studije u Gospiću.

Odlukom od srijede 6. veljače, 'određuje se naknada za plaćanje troškova postupka provjere vjerodostojnosti diploma/svjedodžbi/potvrda izdanih od strane Sveučilišta u Zadru ili njegovih pravnih prednika, u visini od 150,00 kn po diplomi/svjedodžbi/potvrdi'. Odluku je donijela rektorica Dijana Vican, aktualna predsjednica Rektorskog zbora RH, temeljem Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i sveučilišnog Statuta.

  • +2
Plenković i Divjak nazočili prvoj sjednici Rektorskog zbora u akademskoj 2018./2019. Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

I Učiteljski fakultet, na kojem se nakon 65. godine života zaposlio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras jer mu je Filozofski fakultet uskratio potporu za produžetak rada, naplaćuje provjeru diploma u iznosu od 125 kuna.

No Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i bivši dekan splitskog Medicinskog fakulteta, odrekao se zarade od provjere vjerodostojnosti diploma.

'Konzultirali smo se i usuglasili da institucije hrvatske države ne bi trebale naplaćivati takve troškove, kao što su troškovi provjere diploma. Ako se nekom dosad naplatilo, taj novac bit će vraćen. To je stav Sveučilišta u Splitu, a što će drugi raditi, to je na njima - oni sami odgovaraju za svoje odluke', rekao je rektor Ljutić za tportal.

  • +5
Dragan Ljutić Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

Nikola Koceić-Bilan, dekan splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, sa zadovoljstvom potvrđuje rektorove riječi.

'Troškove cijelog postupka snosit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Splitu i PMF. Mi smo zadnji koji bi 'gulili' osnovne i srednje škole i njihove osnivače, tim više što imamo puno nastavničkih studija, a samim tim i puno razumijevanja za škole', navodi Koceić-Bilan, doktor matematike, bivši dopredsjednik Nadzornog odbora Hajduka.

'No morate razumjeti da je to posao koji košta, ako šaljete preporučene pošiljke i angažirate studente preko student-servisa da 'kopaju' po arhivi za nastavnike koji su, recimo, diplomirali prije 1991. godine. Dobro je da smo svi našli model da dijelimo troškove, tako da škole to neće ništa koštati', kaže Koceić-Bilan.

>>>Tportal doznaje što je ministrica Divjak ponudila fakultetima u zamjenu za besplatnu provjeru diploma

Pozdravlja cijeli postupak provjere diploma, napominjući da ga je trebalo 'i davno prije napraviti'.