U KUMROVCU 8.000 LJUDI

'Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje'

26.05.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Već od ranog jutra u Kumrovec su se slijevale kolone Titovih obožavatelja, ponajviše iz Istre te susjedne Slovenije, ali i iz Bosne i Hercegovine. Više od osam tisuća ljudi okupilo se danas u Kumrovcu kako bi obilježilo 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita

Pred općinom Kumovec goste je dočekao načelnik Dragutin Ulama.

'Nadam se da sve vas koji ste danas došli k nama, novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije obeshrabrio da dođete. I on će sigurno, sada kada je zasjeo na čelnu funkciju HDZ-a, ublažiti svoju retoriku prema Kumrovcu i 'plesanju Žikinog kola' jer je postigao svoj cilj i postao predsjednikom HDZ-a. On je prijašnjih godina, kad je bio ministar, ovaj skup htio i zabraniti', rekao je načelnik Ulama.

'U Kumrovcu su zatvorili političku školu, a nove nisu otvarali. Tu je prije 120 godina rođen državnik koji se nije dao prodati', dodao je Ulama.

Goran Milić iz Poreča sa svojim crvenim transparentom već devetu godinu zaredom pohodi na Dan mladosti Titov rođendan u Kumrovcu.

'Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje. Danas svi mrze i pljuju po Titu, no kad je on vladao, u Jugoslaviji nije bilo takvog siromaštva, svi su imali posao i puno se bolje živjelo. Radim kao zaštitar, imam plaću od 2.500 kuna i kako mogu s tom plaćom danas živjeti', komentirao je Milić i zavapio: 'Tito, vrati nam se da ponovo počnemo živjeti kao ljudi!'

Iz susjedne slovenske općine Bistrice ob Sotli u Kumrovec je dopješačilo 200-tinjak Titovih obožavatelja, a tu je bilo i 15-ak nedavno osnovanih 'slovenskih partizana' Gorjanske čete iz Šenjerneja.

'Naš je premijer Janez Janša u zadnje vrijeme postao stroga desnica i krenuli smo s osnivanjem partizanskih četa po Sloveniji, da se nikad ne zaborave partizani. Po Titu danas svi pljuju. No mrtvog lava svi diraju, a živog nitko', rekao nam je Milan Kranjc iz slovenske Gorjanske čete.

Uz Titov Dan mladosti u Kumrovcu su se mogle kupiti i Titove majice po cijeni od 25 do 40 kuna, Titove slike i knjige. Brojne su bile poruke na transparentima Titovih štovatelja, npr. 'Zemlja seljacima', 'Tvornice radnicima' i 'Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži'. Pješačilo se i po stazama Titova djetinjstva, otvorena je izložba 'Tito na poštanskim markama', a sve je završilo koncertom za mlade. Kumrovcem nije odjekivalo 'Žikino kolo', no nostalgija je napravila svoje pa se oko Titova spomenika zaplesalo i zapjevalo 'Jugoslavijo, Jugoslavijo!'.

Uz vodstvo arhitekta Roberta Lohera upriličeno je razgledavanje Arhitektonskog parka Kumrovec, a u kinodvorani kumrovečkog Spomen doma održana je projekcija filma 'Cinema komunisto' srpske redateljice Mile Turajlić.

Za navečer je u Spomen domu najavljena gitarija uz nastup hrvatskih rock sastava Zadruga i Kimiko, slovenskog glazbenog sastava The Ghen i grupe Sopot iz Bosne i Hercegovine.