'IZDAJICE I JUDE'

Dojava o bombi na prosvjedima u Mostaru

07.04.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Stotinjak hrvatskih prosvjednika, uglavnom pripadnika udruga Domovinskog rata u BiH, okupilo se u četvrtak ispred zgrade institucija Federacije BiH Mostaru gdje su zvižducima i pogrdnim riječima dočekali predsjednika Živka Budimira i novoimenovane ministre u vladi toga entiteta, a u međuvremenu je i policiji upućena lažna dojava o postavljenoj bombi u zgradi vlade

Neposredno prije početka prve sjednice vlade Federacije BiH u novome sazivu policiji je dojavljeno da je postavljena eksplozivna naprava u zgradi. Prema navodima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, provedena je protudiverzijski pretres i prijetnja se pokazala lažnom, a sjednica vlade je nastavljena.

Skupina prosvjednika je prije početka sjednice izvikivala 'izdajnici', 'Jude' te je zviždala ministrima iz reda hrvatskog naroda Jerku Ivankoviću Lijanoviću iz Narodne stranke Radom za boljitak, Vjekoslavu Čamberu i Anti Krajini iz HSP-a BiH. Predsjedniku Federacije, inače umirovljenom generalu HVO-a i HV-a Živku Budimiru, koji također nazoči sjednici Vlade FBiH, izvikivali su 'čiji si ti general'.

Osim pogrdnih riječi, nije bilo izgreda, no policajci su reagirali i osigurali ulazak u zgradu vlade Federacije BiH. Nakon što su ministri ušli u zgradu, prosvjednici su se mirno razišli.

Državno Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na zahtjev dosadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH osporilo legalnost izbora novog predsjednika i Vlade FBiH jer nije bio ustrojen Dom naroda, a tu je odluku u međuvremenu suspendirao Visoki predstavnik Valentin Inzko očekujući da se o tome prijeporu očituje Ustavni sud FBiH. U međuvremenu je Ustavni sud FBiH odbio razmatrati prigovor o legalnosti nove vlasti u Federaciji jer je predsjednica Krišto povukla zahtjev sumnjajući u nepristranost te institucije.