'ZABRINUTI ZA NAROD'

Dogovori Kine i SAD-a oko Sjeverne Koreje

20.12.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Kina je u utorak javila da je sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom razgovarala o važnosti očuvanja stabilnosti na Korejskom poluotoku nakon smrti sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi telefonski je razgovarao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Kim Sung-Hwanom i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, rekao je glasnogovornik kineske diplomacije Liu Weimin.

'Dogovorili su se da je važno očuvati mir i stabilnost na Korejskom poluotoku, kao i dobre veze, te da će se dogovarati s Kinom', rekao je Liu.

Kina se obvezala da će 'činiti napore u suradnji sa svim stranama' kako bi se sačuvala sigurnost u regiji, dodao je.

Kina najviše strepi od destabilizacije Sjeverne Koreje koja bi mogla potaknuti priljev izbjeglica na njezin teritorij, ali ne želi ni brze političke promjene u toj susjednoj zemlji, tumače analitičari.

SAD je 'veoma zabrinut' za sjevernokorejski narod nakon smrti Kim Jong-ila, rekla je Clinton u ponedjeljak navečer.

Washington se nada da će novo sjevernokorejsko čelništvo 'odlučiti povesti narod putem mira, ne odstupajući od obveza koje je preuzela Sjeverna Koreja, učvršćujući odnose sa susjedima i poštujući prava vlastitog naroda', dodala je u izjavi objavljenoj u ponedjeljak kasno navečer.

Sjeverna Koreja u utorak je pohvalno govorila o svom novom čelniku Kim Jong-unu koji je došao odati počast pred odrom svog oca Kim Jong-ila.