SUSRET OBAME I MEDVEDEVA

Dogovoreno smanjenje nuklearnog naoružanja

06.07.2009 u 18:50

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisali su u ponedjeljak u Moskvi izjavu o 'zajedničkom razumijevanju' u kojoj se zauzimaju za nastavak pregovora o novom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja koji bi predviđao znatno smanjenje broja nuklearnih bojnih glava u obje zemlje, prenose novinske agencije

Taj bi novi sporazum trebao zamijeniti sporazum START II koji istječe u prosincu. Rusija i SAD posjeduju 95 posto svjetskog nuklearnog oružja, a dvojica čelnika obvezala su se da će novi sporazum smanjiti broj raspoređenih nuklearnih glava na 1,500 do 1,675, sa sadašnjeg broja od preko 2.200 bojnih glava, prenosi agencija Reuters.

Rusija će također dopustiti 4.500 preleta godišnje američkih borbenih zrakoplova koji preko ruskog teritorija opskrbljuju američke postrojbe u Afganistanu. Američki dužnosnici pozdravili su taj dogovor kao znak da je ruska strana spremna pomoći u ratu protiv talibana.

Dvojica čelnika također su u svojoj izjavi pozvali na zaustavljanje širenja balističkog oružja u svijetu, pozvavši 'zemlje koje posjeduju projektile da se suzdrže od koraka koji bi potaknuli širenje tog oružja, što bi izazvalo slabljenje regionalne i globalne stabilnosti'.

Također su naglasili da će nastaviti razgovore o američkom proturaketnom štitu koji je jedno od najspornijih pitanja u odnosima između dviju zemalja. Obama je, prvog dana posjeta Rusiji, priznao da je Rusija posebno osjetljiva na planove o postavljanju dijelova američkog proturaketnog sustava u Češkoj i Poljskoj, a u razgovoru za medije uoči posjeta Moskvi kazao je da je cilj sustava zaštita od projektila iz Irana, a ne iz Rusije, te je naglasio da se nada kako će nagovoriti ruske čelnike da se priključe tom projektu.

Medvedev i Obama rekli su da su spremni nastaviti razgovore o tom pitanju. 'Rusija i SAD planiraju nastaviti razgovore glede uspostave suradnje kao odgovora na izazov širenja balističkog oružja', navodi se u zajedničkoj izjavi. Oni su naglasili da će američki i ruski stručnjaci analizirati taj izazov kako bi se na njega odgovorilo na optimalan način, 'na temelju međusobna uvažavanja i poštivanja interesa'.

Obama, koji boravi u prvom posjetu Rusiji otkako je preuzeo dužnost predsjednika, trebao bi u dva dana s Medvedevom razgovarati o kontroli naoružanja, Afganistanu, vojnoj suradnji i novim ulaganjima. Dvije bi zemlje nadasve trebale popraviti odnose narušene sporovima oko ruske intervencije u Gruziji, projekta američkog proturaketnog štita u Europi koji Rusija shvaća kao prijetnju vlastitoj sigurnosti jednako kao i širenje granica NATO-a do same Rusije.

Dvojica predsjednika trebaju razgovarati i o pristupu Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. S Obamom su u Moskvu doputovali i poslovni ljudi koji žele posjet iskoristiti za poticaj međusobne trgovine i ulaganja, jer je dosadašnja razina preniska. Razmjena SAD-a s golemim ruskim tržištem u 2008. iznosila je 36 milijarda dolara što je jednako trgovini s Poljskom.

Obama se treba sastati i s ruskom demokratskom oporbom, koja teško podnosi stisak Kremlja nad medijima i građanskim slobodama, zatim s posljednjim sovjetskim vođom Mihailom Gorbačovom, a održat će i govor ruskim studentima.