iz sirije i iraka

Dogovorena deportacija devetorice islamističkih terorista u BiH

09.10.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u srijedu kako će uskoro vlastima BiH biti izručeno devet bosanskohercegovačkih državljana koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima islamističkih terorističkih skupina i tamo su zarobljeni

Mektić je za regionalnu televiziju N1 kazao je su sve osobe čija se deportacija očekuje osumnjičene za terorizam te će zbog toga u BiH biti procesuirani.

''Realizacija tog projekta je u tijeku, radi se o osobama za kojima je Bosna i Hercegovina ranije raspisala tjeralice i odredila pritvor", kazao je Mektić.

Procesiranje kazenih djela povezanih s terorizmom u nadležnosti je Suda i Tužiteljstva BiH.

Portal "Žurnal" u utorak je objavio kako se do petka trebali biti izručeni Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Svi oni zarobljeni su nakon poraza tvz. Islamske države i nalaze se u logorima pod kontrolom kurdskih i američkih snaga.

Deportacija zarobljenih islamističkih terorista u matične države dio je plana američke administracije kojega je BiH prihvatila provoditi u veljači ove godine.

Do sada je temeljem tog sporazuma bosanskohercegovačkim vlastima iz Sirije izručen Ibro Ćufurović, kojemu se pred Sudom BiH sudi zbog terorizma.

Sigurnosne agencije u BiH imaju podatke kako je tijekom višegodišnjih sukoba u Siriji i Iraku poginulo barem 76 osoba podrijetlom iz BiH, koje su boravile na teritoriju pod nadzorom islamističkih terorista. Uz one koji su se aktivno borili za tzv. Islamsku državu poginulo je i pet žena te četvoro djece.