OBAMINA OFENZIVA

Dogovorena agresivnija borba protiv Talibana i Al Kaide

07.05.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da je od predsjednika Pakistana i Afganistana dobio željena obećanja za agresivniju borbu s Talibanima i Al Kaidom, koji jačaju i siju nasilje u njihovim zemljama.

"Zadovoljan sam što su ova dvojica ljudi, izabrani čelnici Afganistana i Pakistana, potpuno svjesni ozbiljnosti prijetnje s kojom smo suočeni i što su ponovo potvrdili odlučnost da joj se suprotstave", rekao je Obama nakon zajedničkog sastanka s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem

Nad trojnim sastankom u Bijeloj kući, kao i onom ranijem u State Departmentu, nadvila se sjena nedjeljnog incidenta u kojem su u američkom bombardiranju ubijeni deseci civila u afganistanskoj pokrajini Farah.

Državna tajnica Hillary Clinton i Obama izrazili su žaljenje zbog incidenta i obećali istragu.

Obama je naglasio kako će SAD u suradnji sa saveznicima poduzeti "sve napore kako bi se izbjegle civilne žrtve" u daljnjoj borbi s Talibanima

Okupljanje čelnika triju zemalja za istim stolom, zajedno s drugim dužnosnicima, po Obaminim riječima, odražava koncentriranu suradnju koja će u konačnici stvoriti razliku i pridonijeti demokraciji i stabilnosti u Pakistanu i Afganistanu.

Sastanke Karzaija i Zardarija, te članova njihovih izaslanstava s američkim domaćinima, među kojima su bili najviši politički, vojni i obavještajni dužnosnici, Obama je ocijenio "vrlo plodnima", ističući da cilj trilateralne suradnje nije samo borba s naoružanim ekstremistima, već i jačanje demokracija i gospodarskog razvoja dviju zemalja.

"SAD se trajno obvezao da će poraziti Al Kaidu ali i također da će podržati demokratski izabrane vlade u Pakistanu i Afganistan", rekao je Obama.

Državna tajnica Clinton u srijedu je najavila utrostručenje američke nevojne pomoći dvjema zemljama.

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001., kada su afganistanske oporbene snage podržane zračnim udarima SAD-a izbacile njihovu vladu iz Kabula, zbog pružanja utočišta teroristima Al Kaide, odgovornima za napade na SAD 11. rujna 2001.

Čelnici Talibana i Al Kaide uspjeli su tada izbjeći u pograničnu plemensku regiju u Pakistanu, gdje su se postupno pregrupirali i pokrenuli napade u Afganistanu. Njihovi pakistanski saveznici, istodobno su jačali utjecaj na svojoj strani granice.

Prema pakistanskoj vladi i američkoj CIA-i, napadači lojalni čelniku pakistanskih talibana Baitullahu Mehsudu su u prosincu 2007. ubili bivšu pakistansku premijerku Benazir Bhutto, čiji je udovac predsjednik Zardari.

U pokušaju da pacificira Talibane, Zardari je veljači s njima potpisao sporazum koji im dopušta uvođenje islamskih zakona u zapadnim dijelovima Pakistana. U ožujku im je mirovnim sporazumom prepustio nadzor na dolinom Svat, koja je udaljena oko 160 kilometra od glavnog grada Islamabada

Talibani su nakon toga zauzeli još jedan okrug, dodatno se približivši Islamabadu, što je izazvalo veliku zabrinutost u Washingtonu, posebno zbog sigurnosti pakistanskog nuklearnog arsenala.

Primirje u dolini Svat prekinuto je posljednjih dana, s ofenzivom pakistanske vojske, za koju je državna tajnica Clinton izjavila da je "vrlo impresionirana".