KOSOR U FINSKOJ

Dogovoren posao Đure Đakovića i Patrie

13.04.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Finska se nada da će uskoro biti otvoreno 23. poglavlje, o pravosuđu, u pregovorima između Hrvatske i EU-a, rekao je u utorak u Helsinkiju premijer Matti Vanhanen nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor koja je najavila potpisivanje dodatka ugovora o gradnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku

Premijerka Jadranka Kosor je na konferenciji za novinare objavila da će 23. travnja Đuro Đaković s finskom Patrijom potpisati dodatak ugovora o izgradnji vozila za Hrvatsku vojsku te o zajedničkom izlasku na treća tržišta.

Finsko-hrvatska suradnja razvijat će se i u području nanotehnologije organizacijom ljetne škole u Dubrovniku u suradnji Instituta Ruđer Bošković i finskog sveučilišta.

Na upit finskih novinara o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, premijerka Kosor je ocijenila da do kraja 2010. očekuje 'prve skromne naznake izlaska iz krize'.

Premijerka je posjet Helsinkiju nastavila susretom s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem, arhitektom kosovske samostalnosti, koji je zbog predana rada u rješavanju međunarodnih sporova nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Nakon toga posjetila je Nacionalni istraživački centar za mikrotehnologiju i nanotehnologiju Micronova.

Prije odlaska iz Finske premijerku će primiti predsjednik parlamenta Sauli Niinisto, član koalicijske stranke.

Sastankom s premijerom Vanhanenom Kosor je počela jednodnevan službeni posjet Finskoj, zahvalivši toj zemlji na 'snažnoj, čvrstoj i nedvosmislenoj potpori ulasku Hrvatske u EU'.

'Nadam se da ćemo moći uskoro otvoriti poglavlje 23, o pravosuđu', rekao je Vanhanen na konferenciji za novinare koju je održao s Kosor nakon sastanka.

Hrvatska je predala pregovaračko stajalište za 23. poglavlje, rekla je Kosor i naglasila da smatra da je Hrvatska ispunila sve uvjete da se otvori to poglavlje.

O nagađanjima da Hrvatska ne bi mogla završiti pregovore s EU-om 2010, premijerka Kosor je kazala da 'Hrvatska čini i učinit će sve da završi pregovore 2010'.

'Finska vidi vrlo pozitivne znakove u tome što je Hrvatska uspostavila radnu skupinu za suradnju s Haškim sudom', rekao je Vanhanen. Naglasio je da će njegova zemlja vrlo pozorno pratiti suradnju Hrvatske s Haškim sudom i izvješća koja će o toj suradnji podnositi glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Finska je jedna od pet zemalja koje su se protivile otvorenju 23. poglavlja zato što Hrvatska nije Haagu dostavila tražene topničke dnevnike, no svoju je suzdržanost povukla u početku godine. Za posjeta Hrvatskoj u veljači finski ministar vanjskih poslova Aleksander Stubb istaknuo je da njegova zemlja zagovara što brži ulazak Hrvatske u EU te je istaknuo snažnu ulogu Hrvatske u regiji.

U vanjskoj politici Finska, članica Europske unije od 1995, zauzima se za održiv razvoj, stabilnost i sigurnost u međunarodnoj zajednici i financijski pomaže hrvatske nevladine udruge u jačanju ljudskih prava.