PARAFIRAN SPORAZUM

Dogovor Fataha i Hamasa o prijelaznoj vladi

27.04.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Pokret Fatah palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa i njegov žestoki suparnik, islamistički pokret Hamas, u srijedu su postigli dogovor kojim će osnovati prijelaznu vladu nacionalnog jedinstva i ugovoriti datum općih izbora, potvrdile su obje strane

Mnoge je dužnosnike taj dogovor iznenadio zbog toga što su Fatah i Hamas duboko podijeljeni oko pitanja kako riješiti višegeneracijski sukob s Izraelom. Dogovor je postignut u Egiptu, a rezultat je niza tajnih sastanaka.

'Dvije su strane parafirale sporazum. Sve su točke neslaganja prevladane', rekao je Taher Al-Nono, glasnogovornik Hamasove vlade u Gazi i dodao da će Kairo uskoro pozvati obje stane na svečano potpisivanje sporazuma.

O razgovorima je prva javila egipatska obavještajna služba, koja ih je i omogućila.

U priopćenju, koje je prenijela egipatska novinska agencija Mena, obavještajna je služba objavila da su dogovor iznjedrili Hamasovo izaslanstvo pod vodstvom Muse Abua Marzuka i čelnik Fatahova središnjeg odbora Azam al-Ahmad

'Konzultacije su rezultirale punim razumijevanjem u vezi sa svim točkama rasprave, pa i o prijelazom sporazumu koji bi imao specifične zadaće i odredio datum izbora', kaže se u priopćenju.

Prema priopćenju, sporazum bi Egiptu omogućio da pozove sve palestinske frakcije da u idućih nekoliko dana u Kairu potpišu sporazum o nacionalnoj pomirbi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu reagirao je na vijest iz Egipta i rekao da se palestinski predsjednik Abas ne može nadati mirovnom sporazumu s Izraelom ako se upusti u sporazum o pomirbi s islamističkim pokretom Hamasom.

'Palestinska uprava mora izabrati želi li mir s Izraelom ili mir s Hamasom. Nema mogućnosti za mir s objema stranama', rekao je Netanyahu.

Idući će mjesec Netanyahu govoriti na zajedničkoj sjednici američkoga Kongresa u Washingtonu i tad će predstaviti svoj plan nastavka zamrznutih pregovora s Abasovom palestinskom samoupravom, koja nadzire okupiranu Zapadnu Obalu. Ti su pregovori počeli u rujnu prošle godine, s ciljem da u roku od godinu dana dovedu do sporazuma, ali ubrzo su stali jer je Netanyahu odbio produžiti rok u kojem je bilo djelomično zamrznuto židovsko naseljavanje u Zapadnoj Obali.