MILANOVIĆ O ISTRAZI

'Događaji u HDZ-u ubili su sve drugo'

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj se očitovao o pokretanju istrage protiv političkog konkurenta HDZ-a. Iako je u pozivu stajalo da će Milanović komentirati 'najvruću' političku temu u Hrvatskoj, to se nije dogodilo

'Istragu ne mogu komentirati. Ja sam jučer saznao da je Državno odvjetništvo provodi. Radi se o vrlo delikatnom postupku koji ne mogu komentirati', kazao je Milanović.

Prvi čovjek SDP-a naveo je da je 'svjestan potrebe da se HDZ obrani', ali isto tako smatra da je 'potpuno pogrešno da krivnju prebacuju na njegovu stranku'.

'Ako je točno da je Jadranka Kosor prozvala SDP, onda to nije trebala učiniti. SDP nema tajne račune', istaknuo je Milanović. Također je pozvao DORH da stalno radi svoj posao, bez obzira tko je u pitanju.

'Ovo što se događa u HDZ-u ubilo je raspravu o svemu drugom što se događa u Hrvatskoj. Mi ćemo se truditi da nas ljudi čuju i dalje, a pravosuđe će reći svoje. Otvaranje istrage protiv HDZ-a događaj bez presedana u hrvatskoj demokraciji, kazao je Milanović.

Upitan kako komentira činjenicu da se sve glasnije spominje da je član Kukuriku koalicije,HSU, od HDZ-a primao novac iz crnog fonda dok je bio njihov partner u obnašanju vlasti, Milanović je rekao 'da ne želi komentirati ništa što je hipotetski'.

'Ako se pokaže da je to točno, onda ću to morati komentirati', zaključio je Milanović.

Komadina: Nema obrane po načelu – nek' susjedu crkne krava

'Zakon vrijedi za sve, pa i za one koji ih donose. Tu ne može biti nervoze ni obrane po načelu – nek' susjedu crkne krava, što bi značilo svi u blato, ako smo mi u blatu. Prema tome, svatko brani sebe od odgovornosti u onom dijelu u kojem je istraga pokrenuta', komentirao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina istragu USKOK-a u HDZ-u.

'HDZ mora biti svjestan da osim odgovornosti fizičke osobe postoji odgovornost pravne osobe, pogotovo ako je ona financirana kriminalnim radnjama ili novcem od kriminalnih djelatnosti. Na njima je, ukoliko optužnica bude podignuta, da dokažu eventualnu nevinost, odnosno nedužnost pravne osobe', izjavio je Komadina i dodao da se upravo time pokazuje jača pravna država Republike Hrvatske te da je samo to dokaz građanima da ćemo imati pravnu državu.

Na pitanje bi li Jadranka Kosor kao šefica stranke trebala podnijeti ostavku, Komadina je rekao da nije ovdje da moralizira o radnjama drugih, ali smatra da je predsjednica stanke u ovo izborno vrijeme u teškoj situaciji.

'Teško da će se odlučiti na taj korak, naravno da bi ga neki priželjkivali, međutim ja ne želim špekulirati o tome', zaključio je.