KRONOLOGIJA

Događaji koji su obilježili svijet u 2008. godini

16.12.2008 u 11:23

Bionic
Reading

Kao i svake godine, prosinac je vrijeme za stvaranje svakojakih lista. Najboljih, najgorih, najljepših, najhrabrijih. Mi vam ovom prilikom donosimo popis događaja koji su obilježili 2008. godinu

SIJEČANJ

Prvog dana 2008. godine Hrvatska je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na dvije godine. Istog se dana počinje formalno primjenjivati ZERP što je, naravno, izazvalo intenzivni pritisak Slovenije, koja preuzima kormilo Europske unije, i Italije. Pod tim su pritiskom nejaka leđa hrvatske Vlade kasnije i pokleknula.

 

Cipar i Malta 1. siječnja uvele su euro. Mihail Saakašvili proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Gruziji. Kosovo je dobilo novu vladu na čelu s Hashimom Thaqijem, dok je u Italiji pala vlada Romana Prodija. Osim političkih previranja, Italiju potresa i skandal s napuljskim smećem.

 

Jedanaestog siječnja umro je Sir Edmund Hillary, prvi osvajač Mt. Everesta.

 

 

VELJAČA

Najkraći mjesec u godini bio je obilježen Kosovom. Sedamnaestog veljače proglašena je neovisnost, a dan kasnije SAD priznaje najmlađu europsku državu. Ti su događaju pokrenuli val prosvijeda po cijeloj Srbiji, dok je u Beogradu spaljena hrvatska zastava. Na čelo Srbije sjeda pobjednik predsjedničkih izbora Boris Tadić.

Ljubav na prvi pogled i brak na brzaka

Francuski predsjednik Sarkozy od veljače ima novu suprugu, manekenku i pjevačicu, fatalnu Carlu Bruni.

Na drugom kraju svijeta, shrvan bolešću, kubanski diktator Fidel Castro povlači se s čela države. Zamijenjuje ga brat Raul.

 

 

OŽUJAK

Pred Haškim sudom započelo suđenje trojici hrvatskih generala - Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču - optuženima za zločine počinjene tijekom Oluje.

Nakon dva mjeseca  pritisaka Slovenije i Italije, Sabor je odlučio odgoditi ZERP. Srbijanski veleposlanik povučen je iz Zagreba nakon što je Hrvatska priznala Kosovo. Srbiju, osim gubitka neprežaljenog Kosova, potresa i pad Koštuničine vlade.

 

Vjerni srbijanski saveznici Rusi dobivaju novog predsjednika Dimitrija Medvedeva, Putinovu marionetu.

Hu Jintao izabran za kineskog predsjednika te se na početku mandata suočava s masovnim prosvjedima na Tibetu. U domovini Dalaj lame, Kinezi su u ožujku ubili 13 osoba, dok ih je 600 ranjeno.

 

TRAVANJ

Hrvatska je s Albanijom na samitu u Bukureštu dobila toliko iščekivanu pozivnicu za NATO.

Dan kasnije na tlo Lijepe Naše stupa američki predsjednik George Bush, koji u Hrvatskoj ostaje 'čak' dva dana.

Olimpijska baklja postala je najpoznatijii predmet na svijetu. U svakoj je zemlji dočekana s ljutitim prosvjednicima koji u  u njoj vidjeli simbol kineske hegemonije nad Tibetom. Olimpijski se plamen tako dva puta ugasio u Parizu.

 

Italija dobiva novog starog premijera Berlusconija, dok je svijet zgrožen otkrićem austrijskog monstruma Josefa Fritzla, koji je priznao da je godinama držao kćer zatočenu u podrumu, zlostavljao ju i s njom imao djecu

 

Austrijski monstrum Fritzl

Hrvatska u svibnju završava pregovore o NATO-u, a premijer Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Lijepa Naša stvorena na etničkom čišćenju, u čemu mu se pridružio kontroverzni srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Ruska Duma potvrdila je dotadašnjeg predsjednika Vladimira Putina za novog premijera.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji pobijedila je proeuropska koalicija predsjednika Borisa Tadića.

 

U ciklonu u Mianmaru poginulo je 135 tisuća ljudi, dok je jak potres u Kini odnio 90 tisuća života.

 

 LIPANJ

Irci su na referendumu 12. lipnja rekli NE Lisabonskom ugovoru te zadali snažan udarac europskom jedinstvu i glavobolju čelnicima EU-a.

 

Započeo prvi postupak pred posebnim američkim vojnim sudom u Guantanamu za napad 11. rujna.

Demokratska senatorica Hillary Clinton povukla se iz utrke za nominaciju demokrata za predsjedničke izbore i time otvorila put pobjedi demokratskog senatora Baracka Obame.

 

Turski ustavni sud zabranio je nošenje islamske marame , me su izazvane brojne polemike.

Europu potresaju štrajkovi ribara i kamiondžija zbog nekontroliranog rasta cijena nafte.

 

 

SRPANJ

Susjedi iz Dežele pred početak turističke sezone uvode vinjete što je kasnije izazvalo niz prosvjeda iz europskih zemalja i blokiranje sredstava iz europskih fondova.

 

Američke vlasti pomilovale su hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, koji je proveo 32 godine u zatvoru nakon što je bio osuđen na doživotni zatvor zbog otmice putničkog zrakoplova u SAD-u 1976. i smrti policajca koji je stradao pri pokušaju deaktiviranja bombe postavljene u željezničkoj postaji u New Yorku. Dubrovački kapetan Kristo Laptalo u Grčkoj je 17. srpnja napravomoćno osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina.

 

Ratni zločinac se skrivao u liku tzv. doktora Dabića

U Austriji u srpnju pada vlada, a SAD i Češka potpisuju sporni  sporazum o raspoređivanju američkog sistema raketne obrane u istočnoj Europi. U Beogradu uhićen bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen za genocid i ratne zločine u BiH.

Talijanski sud oslobodio je kapetana bojnog broda crnogorske ratne mornarice Iliju Brčića optužbi za ratne zločine počinjene u vrijeme dok je bio zapovjednik u JNA, a za koje ga je u odsutnosti Hrvatska osudila na 15 godina zatvora.

 

KOLOVOZ

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je ispriku od hrvatskih vlasti za provođenje operacije Oluja ustvrdivši da je u njoj ubijeno gotovo dvije tisuće Srba, što je izazvalo oštre reakcije hrvatskog predsjednika i premijera.

 

U  kolovozu umire Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i nekadašnji sovjetski disident.

 

Osmog kolovoza otvorene su Olimpijske igre, a četiri dana prije toga u Pekingu je ubijeno 16 policajaca.

 

Gruzija je pokrenula vojnu ofenzivu u Južnoj Osetiji s ciljem vraćanja suvereniteta nad svojom odmetnutom regijom, a predsjednik Mihail Saakašvili proglasio je ratno stanje.

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić predao je Općoj skupštini UN-a prijedlog da se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

 

Osamnaestog kolovoza pakistanski predsjednik Pervez Musharraf podnio je ostavku zbog zloporabe ovlasti i kršenja ustava.

 

SAD i Poljska potpisale su sporazum o razmještanju dijela proturaketnog štita.

 

Delegati Nacionalne demokratske konvencije službeno su izabrali senatora Baracka Obamu za predsjedničkog kandidata na izborima 2008, koji je  izabrao Josepha Bidena, senatora iz Delawarea, za svog potpredsjedničkog kandidata.

Senator John McCain odabrao guvernerku Aljaske Sarah Palin za svoju potpredsjedičku kandidatkinju.

 

 

Haški sud (ICTY) je optužio bivšu glasnogovornicu haškog tužiteljstva Florence Hartmann zbog nepoštovanja Suda jer je objavila dijelove tajnih odluka Žalbenog vijeća ICTY-ja u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

 

 

RUJAN

EU je na izvanrednom samitu posvećenom Gruziji odlučila zamrznuti nastavak pregovora s Rusijom o novom sporazumu o strateškom partnerstvu.

 

Situacija u Gruziji se polako smiruje. Parlament je ukinuo ratno stanje uvedeno 9. kolovoza, ali je proglasio izvanredno stanje u nekim dijelovima zemlje na kojima su i dalje nazočne ruske snage, uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju.

 

Pakistanski zastupnici izabrali su Asifa Alija Zardarija, udovca bivše premijerke Benazir Bhutto, za novog predsjednika Pakistana.

 

Kinu potresa afera nakon što su 432 bebe diljem zemlje oboljele zbog mlijeka u prahu kontaminiranog melaminom. Umrle su četiri bebe, a razboljelo se više od 54.000 djece.

 

Socijaldemokrati Borisa Pahora pobijedili su na izborima u Sloveniji, dok je izraelski premijer Ehud Olmert podnio ostavku zbog korupcijskog skandala.

 

Nakon mnogo otezanja Zagorec je izručen Hrvatskoj

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane, umirovljeni general Vladimir Zagorec uhićen je u Beču.

Američka burza bilježi najveći pad u povijesti.

 

LISTOPAD

Austrija u listopadu izručuje  umirovljenoga generala Vladimira Zagorca Hrvatskoj. U Haagu počinje suđenje Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Glavnog stožera JNA 90-ih, za pomaganje u pokolju 8.000 muslimana u Srebrenici, opsadu Sarajeva i nekažnjavanje hrvatskih Srba za granatiranje Zagreba.

 

U listopadu loše vijesti za bivše štediše Ljubljanske banke. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je tužbu troje državljana RH protiv Slovenije.

 

Američki kongres sa 700 milijardi dolara spašava posrnuli financijski sektor. Isto su najavile Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

 

Zbog ubojstva Ivane Hodak  i Ive Pukanića Hrvatska se našla pod povećalom Europsske unije, koja poziva na odlučnu borbu protiv kriminala.

 

Zbog krize vlade ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko raspustio je parlament. Nobelova nagrada za mir došla je u ruke Marttiju Ahtisaariju za posredovanje u nizu međunarodnih sukoba.

 

Karizmatični vođa austrijske desnice i guverner Koruške Jorg Haider poginuo je u automobilskoj nesreći.

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel traži da RH iz pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaci sve što prejudicira granicu i time blokira pregovore RH s EU.

Zbog slovenske blokade pet pregovaračkih poglavlja Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu zatvorila samo jedno poglavlje.

 

STUDENI

SAD dobile prvog predsjednika afroameričkih korijena Baracka Obamu, dok u njemačkoj prvi put na čelo političke stranke stupa dijete gastarbajtera, Turčin Cen Ozdemir.

 

Na povijesnim izborima SAD su dobile prvog predsjednika Afroamerikanca

Ruski predsjednik Medvedev najavio je da će Rusija u enklavi Kalinjingradu postaviti rakete Iskander kao odgovor američkom proturaketnom štitu u Poljskoj i u Češkoj.

 

Europska komisija je prvi put spomenula vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom, dok EU kreće u borbu protiv somalskih pirata. Osamnaestog studenoga oteli su do tada najveći brod, supertamker Sirius Star, na kojem se među posadom nalazi i Hrvat.

 

Nakon neprevomoćne presude kojom je kapetan Laptalo osuđen na 14 godina zatvora, iz Grčke napokon stiže dobra vijest. Drugostupanjski prizivni sud u Patrasu oslobodio je kapetana svih optužbi za krijumčarenje 41 kg kokaina.

 

Međunarodni sud pravde (ICJ) odbacio je sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

 

Naše gore list, američki Hrvat Mark Begich postao je prvi američki senator hrvatskih korijena.

 

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković podržao je francusku inicijativu za deblokiranje pregovora s EU i rekao da je Zagreb spreman pismeno jamčiti da pregovaračka stajališta RH ne prejudiciraju graničnu crtu sa Slovenijom.

 

Dvadeset petog studenog u terorističkom napadu na indijski Mumbai pogiba oko 200 ljudi.

 

PROSINAC

S početkom prosinca Hrvatska je preuzela jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a.

 

Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama predstavio je svoj tim za nacionalnu sigurnost u kojem su senatorica Hillary Clinton kao državna tajnica, Robert Gates kao ministar obrane i umirovljeni general Jim Jones kao savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Njegov prethodnik, i dalje aktualni američki predsjednik Bush izjavio je da u svom mandatu najviše žali zbog netočnih obavještajnih podataka da je irački predsjednik Sadam Husein imao oružje za masovno uništenje.

 

Borut Pahor je novi slovenski premijer, koji je nastavio staru slovensku politiku prema Hrvatskoj

Završena opsada dvaju zračnih luka u Bangkoku koja je značajno naštetila tajlandskom turizmu.

U Grčkoj su 7. prosinca izbili masovni neredi nakon što je policija u Ateni iz vatrenog oružja ubila jednog 15-godišnjeg tinejdžera.

 

Devetog prosinca pod predsjedanjem hrvatskog predsjednika Mesića održana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena globalnom terorizmu.

 

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da njegova država ostaje pri uvjetima koje je predstavila francuskom predsjedništvu EU-u za nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

 

Irski premijer Brian Cowen najavio je da će Irska sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru.

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ima godinu dana za formuliranje protutužbe protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde i najavio da će se u njoj nalaziti osvrt na zločine ustaša u NDH.