RAVNOPRAVNI STATUS

Dodikova pošta dobila kod kao i HP Mostar

15.02.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Dodjela međunarodnog poštanskog koda javnom poduzeću Pošte Republike Srpske izazvala je zabrinutost u Bosni i Hercegovini zbog mogućih političkih konotacija, no u tome poduzeću drže kako je riječ tek o tehničkom rješenju koje treba ubrzati i olakšati poštanski promet, prenose u utorak mediji u BiH

Svjetska poštanska unija (UPU) odlučila je da Pošte RS od 1. siječnja ove godine dobiju posebni međunarodni kod, a prema ocjenama nekih političara poput zastupnika u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića rječ je o koraku koji može dovesti i do raspada države, posebice s obzirom na činjenicu na je posebni kod ranije dodijeljen i Hrvatskim poštama sa sjedištem u Mostaru.

Uz ta dva poštanska poduzeća, postoje i javno poduzeće BH pošta sa sjedištem u Sarajevu koje također ima svoj posebni međunarodni kod.

'Dodjela tri međunarodna koda za tri operatera u BiH nije ništa drugo nego pokušaj uvoda u destrukciju države', izjavio je Mehmedović, kako ga u utorak citira Osloobđenje.

I bosanskohercegovačka pošta reagirala je na sličan način.

U posebnom priopćenju iz tog poduzeća ističu da je opće pravilo da jedna država ima jedan međunarodni poštanski kod i da je to pravilo koje je propisala sama UPU.

Bez obzira na zahtjeve iz RS da im se dodijeli posebni poštanski kod, to nije smjelo biti učinjeno bez suglasnosti države BiH, a zasad nije jasno je li i tko takvu suglasnost uopće dao.

Bosanskohercegovačka pošta najavila je da će stoga poduzeti sve raspoložive zakonske mjere da bi se osporila odluka kojom je Poštama RS dodijeljen posebni međunarodni kod.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH još se nije očitovalo o ovom problemu, no iz Pošta RS su ustvrdili da je njihov jedini motiv za podnošenje zahtjeva za dodjelu posebnog poštanskog koda bilo poboljšanje usluga koje pružaju.

Ravnateljica Pošta RS Jasminka Krivokuća izjavila je za banjolučke Nezavisne novine da su time, primjerice, stvoreni uvjeti da pošiljke iz inozemstva stižu primateljima u roku od tri dana, a ne da putuju po tjedan i dulje.

S novim kodom, sve pošiljke primateljima s adresom u RS sada više ne idu najprije u Sarajevo, nego izravno u Banju Luku, pojasnila je Krivokuća.

Istaknula je da tri poštanska operatera u BiH imaju potpuno ravnopravni status te da je mogućnost dobivanja posebnog koda za svakoga od njih predviđena i zakonom o poštanskim uslugama, što ga je parlament BiH usvojio 2005. godine, a osnova za to je međunarodna konvencija iz 2004. godine donesena u Bukureštu, kada je utvrđeno da u jednoj državi može biti više poštanskih operatera.

'Nitko u BiH nema eksplicitno pravo baviti se poštanskim prometom', kazala je Krivokuća.