TAJNA DIPLOMACIJA

Dodik u Zagrebu s Izraelcima, Hrvatska o tome ne zna ništa

27.09.2017 u 17:56

Bionic
Reading

Tek je štura vijest osvanula u medijima o susretu koji se odigrao u utorak u Zagrebu između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana. O ovom zanimljivom susretu nema službenog izvješća, a tportal doznaje kako za Dodikov tajni posjet Hrvatskoj nije znalo ni naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. No ovaj dvojac i ranije se potajno sastajao

Ministarstvo vanjskih poslova pitali smo je li uobičajeno to da se predsjednik druge zemlje ili entiteta, kao što je to ovdje slučaj, sastaje s predstavnikom treće zemlje na našem teritoriju. Zanimala nas je i priroda Dodikova nenajavljenog posjeta Hrvatskoj.

Odgovor na konkretna pitanja nismo dobili, no potvrdili su nam da se Dodik, iako je to uobičajena praksa, nije najavio.

Sa Zrinjevca kažu kako je uobičajena praksa da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaprimi službene najave dolazaka ili tranzita stranih štićenih osoba. Prilikom najave nije nužno da se navodi i svrha putovanja. No u ovom slučaju to se nije dogodilo.

'Diplomatski protokol Ministarstva vanjskih i europskih poslova nije zaprimio službenu najavu dolaska ili tranzita predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika', kažu za tportal.

O susretu Dodika i Liebermana, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, nema službenog traga ni u Dodikovu uredu ni na stranicama izraelskog ministarstva obrane.

  • +18
Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Da nije banjalučkih Nezavisnih novina, ostali bismo uskraćeni za informaciju o ovom zanimljivom susretu i za Dodikovo neformalno šetanje Zagrebom. Nezavisne novine su uz šturu informaciju da je do susreta došlo u Zagrebu objavile i dvije fotografije s tog susreta koji je, sudeći prema fotografijama, održan u poznatom šestinskom restoranu na obroncima Medvednice.

Da nam objasne prirodu ovog susreta, zamolili smo i kabinet Milorada Dodika i izraelsko veleposlanstvo u Zagrebu, ali do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

No zbog ovog susreta Lieberman bi mogao u Izraelu imati problema, kao što ih je imao prije tri godine, kada se potajno susreo s Dodikom u Beču. Tada se, kao ministar vanjskih poslova, našao na udaru domaćih medija i istražitelja jer je zatajio sastanke u austrijskoj metropoli, za koje nisu znali ni službenici njegova ministarstva.

Koju diplomatsku igru igra ovaj dvojac, nije potpuno jasno, no zna se da Dodik godinama po svijetu lobira za odcjepljenje Republike Srpske od BiH.

Zbog predstavništva Republike Srpske u Izraelu Dodik se našao na udaru ovog proljeća. Naime, mediji i oporba, kao i ministar vanjskih poslova BiH, optužili su ga da financira fantomsko predstavništvo u Jeruzalemu koje u stvarnosti ne postoji. Na službenoj adresi predstavništvo nisu našli ni novinari BN televizije. Dodiku je očito draža neformalna diplomacija, kakvu je u više navrata prakticirao s Liebermanom, posljednji put u utorak u Zagrebu.