SOCIJALDEMOKRATI U BIH

Dodik tuži Lagumdžiju zbog HSP-a

05.07.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Etički savjet Socijalističke internacionale (SI) privremeno je suspendirao SNSD iz punopravnog članstva po zahtjevu SDP-a BiH, koji dvije godine lobira i tužaka ovoj organizaciji socijaldemokrate iz RS-a

U obrazloženju odluke navodi se da je najveća stranka u Republici Srpskoj 'nastavila s djelovanjem i retorikom nespojivom s načelima i principima Socijalističke internacionale'. Etički komitet Socijalističke internacionale zaprijetio je stranci Milorada Dodika da će je trajno isključiti iz svojih redova ako se 'uočene nepravilnosti ne uklone'.

Press RS saznaje da je Dodik pripremio osvetu Lagumdžiji zbog tužakanja Socijalističkoj internacionali.
Naime, izvori toga lista otkrivaju da se Lagumdžijini socijaldemokrati nalaze pod lupom internacionalista zbog zajedničkog političkog djelovanja s Hrvatskom strankom prava u BiH.

'SNSD je prije nekoliko mjeseci podnio prijavu Etičkom vijeću SI-ja protiv SDP-a BiH zbog njihovog političkog savezništva sa strankom koja baštini ideologiju ustaške NDH. Ako Internacionala bude slijedila svoje principe i u ovom slučaju, Lagumdžijini socijaldemokrati će sasvim sigurno biti najoštrije sankcionirani zbog otvorene koalicije sa strankom čiji su politički programi i ideje dijametralno suprotni tradicijama i vrijednostima koje zastupa Socijalistička internacionala', kažu izvori Pressa RS.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke, smatra da će uprkos nastavku zaoštravanja odnosa između dvije najsnažnije političke stranke u BiH čelni ljudi ovih stranaka ipak morati sjesti za isti stol i postignu dogovor o načinu formiranja vlasti u BiH.