posjet u tajnosti

Dodik se na Baniji iznervirao na spomen Bosne: Kakva Bosna? To je za nas problem veliki. Nemamo ništa od toga

22.09.2022 u 20:42

Bionic
Reading

Obitelj Vranjanin iz Luščana kod Petrinje primila je u četvrtak ključeve svoje nove kuće, prve iz donacije koju je nakon potresa preko Srpskog narodnog vijeća (SNV) na Baniju uputila Vlada Republike Srpske (BiH), priopćili su u četvrtak iz SNV-a

“Nas još čeka da podignemo ljudima i gospodarske objekte, tako da mogu obnoviti ono što im je potrebno za život”, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na svečanosti uručenja ključeva i zahvale Vladi RS (BiH).

Uz njega su u Luščanima u četvrtak bili: patrijarh srpski Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim, predsjednica Republike Srpske, BiH Željka Cvijanović te Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, kojima se Pupovac zahvalio na podršci u nevolji potresa.

Izgradnju kuće obitelji Vranjanin financirala je Vlada Republike Srpske, BiH iz ugovora o donaciji od 765.000 eura za pomoć stradalima od potresa na području Banije, a koji se odnosi na izgradnju 10 trajnih kuća i potpisan  je u Banjaluci je u travnju.

Helikopterom u polje posred Banovine, tako je u Hrvatsku stigao Milorad Dodik, donosi Nova TV. Dolazak je najavljen policiji, ali ne i široj javnosti, kamere Dnevnika Nove TV su ga ipak snimile. Čekale su ga njegove limuzine kojima stiže u Luščane do prve kuće obnovljene novcem Republike Srpske. S vrata, odmah na rakiju.

Nanizao se red dobrih želja, red neugode zbog riječi sina domaćina.

"Meni je Bosna zakon. Bosanci, ono prva liga", rekao je sin domaćina.

"Nema Bosanaca! Kad mi nećemo Bosnu, šta ti hoćeš? Kakva Bosna? Bosna je za nas problem veliki. Nemamo ništa od toga samo imamo problem. Slušaj, u Jugoslaviiji nije moglo Srbi, Hrvati, Muslimani, i onda rasturiš Jugoslaviju, onda natjeraš te iste, Srbe, Hrvate i Muslimane da moraju da žive", odgovorio je srpski član predsjedništva BiH.

“Sredstva za temelje 'naših' kuća osigurala je Vlada Republike Hrvatske, a mi smo na ovakav, praktičan način, konkretno htjeli pomoći ljudima na Baniji. Ovo je za sve nas radostan dan, iako dolazeći ovdje primijetio sam da je ovo tužan kraj”, poručio je Dodik.

Iz SNV-a su istaknuli da je upravo u Luščanima počela i humanitarna akcija Srpskog narodnog vijeća “Banija je naša kuća”, unutar koje su brojni donatori iz Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije dostavljali pomoć razrušenoj Baniji.

Ukupno je preko dvije humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prikupljeno oko 7.168.000 kuna.

“Preko spomenute akcije na Baniju je stiglo gotovo 165 kontejnera, što bi bez donacija i pomoći Srpske pravoslavne crkve (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), i zalaganja samog srpskog patrijarha, bilo nemoguće realizirati”, stoji u priopćenju SNV-a.