'LOKALNI GENOCID'

Dodik protiv rezolucije o Srebrenici

16.01.2009 u 21:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik osporio je u petak rezoluciju Europskog parlamenta kojom je 11. srpnja proglašen danom sjećanja na žrtve genocida počinjena u Srebrenici 1995

'Ta rezolucija Europskog parlamenta nije korektna', izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci, dodavši kako je ona neprihvatljiva za bosanske Srbe jer zanemaruje njihove žrtve tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

'Za nas je neprihvatljivo obilježavanje samo tog događaja i pridavanje važnosti samo tom događaju jer je u BiH poginulo 96 tisuća ljudi, od kojih je 28 tisuća Srba', kazao je premijer RS-a.

Dodao je kako europskim parlamentarcima posebice zamjera što nisu ništa kazali o 3500 Srba koliko ih je, po njegovim riječima, stradalo na širem srebreničkom području.
Dodik ne niječe da su nad Bošnjacima u Srebrenici počinjeni zločini, ali je naglasio da se 1995. tamo dogodio 'lokalni genocid'.

U rezoluciji prihvaćenoj u četvrtak s 556 glasova za, devet protiv i 22 suzdržana, eurozastupnici su pozvali 27 država članica EU-a i Europsku komisiju da 'podupru proglašenje 11. srpnja danom sjećanja na genocid u Srebrenici'.