VAŽNO I ZA BIH I RS

Dodik poziva Hrvate na referendum za EU

21.01.2012 u 19:21

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pridružio se u subotu pozivima građanima Hrvatske da sudjeluju na referendumu o pristupanju Europskoj uniji i da se izjasne za ulazak u Uniju

'Sve one kojima moje mišljenje nešto znači pozivam da na referendumu glasuju za pristupanje Hrvatske EU-u', izjavio je u Dodik na konferenciji za novinstvo održanoj u Banjoj Luci dodajući da je za BiH i RS veoma važno da Hrvatska uđe u EU.

Tijekom susreta s novinarima Dodik je, međutim, potvrdio da se ukupno stanje u BiH pogoršava, pa je tako kazao da je uspostava Vijeća ministara BiH koja je dogovorena 28. prosinca prošle godine sada dovedena u pitanje jer su u entitetu kojemu je na čelu nezadovoljni radom Suda i Tužiteljstva BiH te odlučno traže ukidanje tih pravosudnih tijela.

Dodik je ocijenio da je stanje u zemlji, pa tako i provedba sporazuma o uspostavi Vijeća ministara postala komplicirana nakon odluke državnog tužiteljstva da prekine istragu u slučaju Dobrovljačka ulica protiv skupine bivših političkih i vojnih dužnosnika Republike BiH koji su bili pod sumnjom da su zapovjedili i organizirali napad na kolonu JNA u Sarajevu u svibnju 1992.

Dodik je kazao da je za njega uspostava Vijeća ministara sada postala 'peti prioritet', odnosno da prije toga valja riješiti slučaj Dobrovoljačka ulica, ali i u parlamentu BiH usvojiti proračun, zakon o popisu stanovništva te zakon o državnoj potpori.

Rekao je da će i osobno inzistirati na ukidanju državnog suda i tužiteljstva, a ponovno je zaprijetio i referendumom ako se tom zahtjevu iz RS-a ne udovolji.

'BiH može funkcionirati samo ukoliko se vrati izvornim ovlastima koje su joj date u Daytonu', izjavio je Dodik ustvrdivši da su sud i tužiteljstvo BiH nelegalni.