'TEMPIRANA BOMBA'

Dodik pozdravio Macronovu ocjenu o BiH, Islamska zajednica zgrožena

08.11.2019 u 17:01

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je u petak izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u intervjuu za britanski Economist nazvao BiH tempiranom bombom zbog povratka džihadista, dok je Islamska zajednica BiH Macronovo stajalište ocijenila skandaloznim.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je zbog izjave o BiH "koja je kao tempirana bomba tik uz Hrvatsku zbog povratka džihadista" na razgovor pozvati francuskog veleposlanika u BiH Guillaumea Roussona, kako bi razjasnio stajališta predsjednika Macrona, izvijestili su u četvrtak bosanskohercegovački mediji.

Dodik je u izjavi za medije ustvrdio kako je francuski predsjednik tom izjavom "priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za EU zbog islamskog terorizma" te je izrazio zahvalnost Macronu "što je objavio istinu" zbog koje je on sam, kako tvrdi, trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH.

"Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica zbog potkopavanja Daytonskog sporazuma, odnosno daytonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam", rekao je Dodik nazvavši Komšićevu odluku o pozivanju francuskog veleposlanika "zabijanjem glave u pijesak".

Istodobno je glasnogovornik Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić riječi francuskog predsjednika nazvao skandaloznim.

""Pravdati svoju odluku da se zaustavi europski put zemalja s muslimanskom većinom na Balkanu, ali i zaustavljanjem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruiranim tvrdnjama, više je nego skandalozno", napisao je Jusić na svom Facebook profilu.

  • +9
Milorad Dodik Izvor: EPA / Autor: GEORG HOCHMUTH

Jusić je naveo kako se iz BiH na stranu terorističke organizacije Islamske države otišlo boriti više od 300 građana, dok se iz Francuske ISIL-u priključilo više od 1.900 ljudi.

U međuvremenu se u Sarajevu u petak s dvojicom članova Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem nenajavljeno susreo američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson. U šturome priopćenju iz Predsjedništva ističe se kako je tema razgovora bila unapređenje suradnje u borbi protiv terorizma.

Zajednički je ocijenjeno da je dosadašnja suradnja u ovom području na vrlo visokoj razini te da se "Bosna i Hercegovina pokazala kao pouzdan i kredibilan partner SAD u borbi protiv ekstremizma i terorizma", stoji u priopćenju.