NAPOKON DOGOVOR

Dodik potvrdio da prihvaća dogovor o uspostavi nove vlasti u BiH

05.08.2019 u 17:11

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak kako su on te predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) napokon postigli konačni dogovor o uspostavi vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu 2018. godine i najavio novo Vijeće ministara za 30 dana

'Postigli smo sporazum o tome da se za 30 dana uspostavi Vijeće ministara', rekao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu istaknuvši kako odluka znači i deblokadu rada državnog parlamenta te otvaranje prostora za nastavak europskih intrgracija.

Dodik, Čović i Izetbegović sastali su se ranije tijekom dana u Sarajevu na poziv šefa Delegacije Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka kako bi deblokirali proces uspostave nove vlasti na državnoj razini na što se čeka gotovo deset mjeseci.

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uspostava novog Vijeća ministara BiH, a time i funkcioniranje državnog parlamenta, bilo je blokirano zbog sukoba između Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Izetbegovićeve SDA oko provedbe reformi koje bi otvorile put članstvu BiH u NATO-u. Srpska je strana to odlučno odbijala inzistirajući da BiH mora ostati vojno neutralna dok je SDA inzistirala na nastavku reformi uz argumentaciju kako je to obaveza koja proistječe iz ranije usvojene vanjskopolitičke strategije BiH i važećeg Zakona o obrani BiH.

Trojica lidera najvećih nacionalnih stranaka u BiH u ponedjeljak su potpisali dokument pod nazivom Načela za uspostavu vlasti na državnoj razini te su u dvanaest točaka definirali redoslijed poteza.

Dokumentom je predviđeno da novo Vijeće ministara BiH bude uspostavljeno u razdoblju od 30 dana a da će se integracijski procesi nastaviti sukladno ustavu i zakonima uz usklađivanje interesa svih razina vlasti.

Potpisima su potvrdli 'opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa sa NATO-om ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom' BiH u Alijansi.

'Sve aktivnosti u ovom smislu provode se sukladno relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH imajući u vidu ustavne ovlasti Predsjedništva BiH za provedbu vanjske politike', stoji u dokumentu.

Dodikovo tumačenje je kako ove formulacije potvrđuju da će se suradnja s NATO-om doista nastaviti 'u okviru ustava i zakona' a izrijekom je kazao kako podupire postignuti sporazum no pritom kao prioritetno pitanje vidi nastavak europskih intergacija pri čemu očekuje da BiH dobija statut kandidata za članstvo u EU. Kada se to dogodi, stranke su suglasne da daju potporu ukidanju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

'Stvoreni su svi uvjeti da se imenuje kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH', rekao je Dodik, ali je upozorio kako više neće dopustiti nikakvo odugovlačenje provedbe ovog sporazuma odnosno kako će u protivnom SNSD odustati od provedbe prihvaćenih načela što bi otvorilo put velikoj krizi u BiH.

Potvrdio je i kako je dogovorena promjena izbornog zakona pri čemu bi temeljno načelo bilo jamčiti konstitutivnost naroda i na tim osnovama mijenjati izborni zakon.

Dokumentom su stranke koje će činiti novu vlast preuzele i obavezu nastavka izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na načelima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.

'Ako se ovo ne provede, SNSD će blokirati sva tijela vlasti i tu neće pomoći niti jedna međunarodna institucija', zaprijetio je Dodik.