GREGORIAN POPLJUVAO MILORADA

Dodik planira 'vrlo glupe' poteze

28.02.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Prijetnje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika o odvajanju tog entiteta od Bosne i Hercegovine i najave da će Srbi napustiti središnja tijela vlasti BiH, predstavljaju najavu 'glupih postupaka' od kojih će štetu imati samo Srbi, izjavio je zamjenik Visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian

'Tko god priča o uniji neovisnih država u BiH ili ide na stvaranje neovisne države i rastakanje BiH, mora znati da time izlazi iz Daytona i jamstava koje on daje. Siguran sam da nitko to ne želi i bolje je da se o tome prestane pričati', kazao je Gregorian u intervjuu koji je u subotu objavio 'Dnevni avaz'.

Gregorian trenutačno boravi u Sjedinjenim Državama gdje je o stanju u BiH razgovarao s predstavnicima nove američke administracije i Ujedinjenih naroda. Istaknuo je da su i u Washingtonu i New Yorku svjesni što se zbiva u BiH te da zbog toga vlada zabrinutost.

'Nema nikakve dvojbe da su neke zemlje i spremne i odlučne djelovati ako se nešto neželjeno i neprihvatljivo dogodi. I to mi je rečeno tijekom tih razgovora', istaknuo je Gregorian. Oštro kritizirajući Dodikove provokativne istupe i učestale ispade, američki diplomat je kazao da su potpuno netočne tvrdnje premijera RS da ljudi u BiH ne mogu živjeti zajedno. 'To jednostavno nije točno. Priče koje on plasira zlonamjerne su i pokazuju da je Dodik taj koji ne želi živjeti s drugima', kazao je Gregorian.

Također je upozorio da su nedopustivi pritisci Dodika i njegovih suradnika na policiju i Tužiteljstvo BiH zbog istrage o navodnim pronevjerama novaca iz entitetskog proračuna. Na nedopustivost takvih postupka Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak upozorio je i Nebojšu Radmanovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH i ujedno visokog dužnosnika Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja je pokrenula pravu kampanju protiv Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH zbog pokrenute istrage .

Tijekom sastanka održanog u petak Lajčak, koji je u Sarajevo na kratko doputovao iz Bratislave, kazao je Radmanoviću kako kako se vlast i političke stranke ne smiju miješati u rad pravosuđa.