'ČIM MOŽEMO, ODLAZIMO IZ BIH'

Dodik opet prijeti otcjepljenjem Republike Srpske

11.09.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine.

Kako je u subotu objavljeno na internetskoj stranici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je Dodik predsjednik, on je na stranačkom predizbornom skupu održanom u petak navečer u Srebrenici kazao kako tamo nije bilo genocida.

U Srebrenici nije bio genocid jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima', izjavio je Dodik osporavajući tako činjenični genocid koji je utvrdio Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi koju ju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida.

Dodik je dodao kako se na kani ispričavati Bošnjacima za stradanja koja su pretrpjeli u proteklom ratu sve dok se oni ne ispričaju Srbima te je poručio kako će isključivo Srbi odlučivati hoće li RS ostati u sastavu BiH.

'Mi smo donijeli zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme', izjavio je Dodik

Još izravniji u svojim prijetnjama Dodik je bio na skupu koji je nakon Srebrenice u petak održan u obližnjem mjestu Milići.

'Iza SNSD-a su djela, iza nas je RS, svakim danom sve bliža svom samostalnom statusu. Čim mognemo otići iz BiH mi odlazimo', kazao je tako Dodik

Na Dodikove izjave uslijedila su i prva stranačka reagiranja.

Koalicija HDZ 1990-HSP BiH odmah je osudila Dodikove izjave za koje je ocijenjeno kako su huškačke.

'Ovakav način odašiljanja poruka odavno je nadišao jeftino politikanstvo i već predstavlja opasnu i zapaljivu retoriku koja ne vodi ničem dobrome', upozoravaju iz ove koalicije uz poruku Dodiku kako će se 'RS sigurno raspasti prije nego BiH'.