NOVI MANDAT

Dodik opet predsjednik, prijeti blokadom proračuna

08.10.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je ponovo izabran za predsjednika stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te je najavio da će zastupnici iz tog entiteta u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uz prijetnju blokadom, inzistirati na dodatnom smanjenju državnog proračuna

'Proračun će biti usvojen ako bude smanjen za 15 do 18 posto', izjavio je Dodik u Zvorniku gdje je tijekom dana zasjedao sabor SNSD-a koji mu je jednoglasno povjerio novi mandat stranačkog predsjednika.

Ne uspiju li zastupnici izvesti pritisak za smanjenje, donošenje proračuna za iduću godinu bit će trajno blokirano, a time i funkcioniranje državnih tijela vlasti, rekao je Dodik.

Objasnio je da državni proračun mora biti smanjen zbog opće financijske krize i potrebe da se novac usmjeri na rješavanje socijalnih problema u zemlji.

Za tijela vlasti u BiH na državnoj razini ionako se izdvaja previše novca, a neka tijela trebalo bi ukinuti jer nisu predviđena Daytonskim sporazumom, ustvrdio je Dodik uz napomenu: 'Želimo nastaviti politički kontinuitet obrane Daytonskog sporazuma.'

BiH za 2011. godinu nije ni dobila proračun jer ima vlast koja je u tehničkom mandatu. Sadašnje Vijeće ministara BiH u takvim okolnostima svaka tri mjeseca donosi odluku o privremenom financiranju na temelju procjene proračunskih rashoda u 2010. godini.

Zakonska mogućnost za takvo što istječe s 1. siječnjem 2012, pa bi nakon tog datuma, ne bude li uspostavljena nova vlast i izglasovan proračun, sve državne financije mogle biti blokirane.

Inače, danas je Milorad Dodik izabran ponovno za predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na četvrtom saboru vladajuće stranke u Republici Srpskoj u Zvorniku.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, bio je jedini kandidat za predsjednika stranke i dobio je jednoglasnu potporu 593 izaslanika.

U obraćanju izaslanicima Dodik je rekao da će SNSD raditi na jačanju Republike Srpske.

'Želimo nastaviti politički kontinuitet obrane Daytonskog sporazuma, afirmaciju Republike Srpske kao strane potpisnice Daytonskog sporazuma i poštivanje nadležnosti BiH, ali ćemo uporno nastaviti tražiti da se poštuju nadležnosti RS-a', istaknuo je.

Na Saboru SNSD-a usvojeni su i, po Dodiku, važni dokumenti - deklaracija o jačanju subjektiviteta RS-a te o njezinoj ekonomskoj i demografskoj strategiji.