PRAZNIK DEMOKRACIJE

Dodik oduševljen aneksijom Krima

18.03.2014 u 19:33

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je referendum na Krimu kojim se ovaj dio Ukrajine opredijelio za priključenje Rusiji te rusku aneksiju poluotoka, rekavši da su se na isti način Bošnjaci odcijepili od Jugoslavije, a Kosovo od Srbije.

Nakon susreta s ruskim veleposlanikom u BiH Aleksanderom Bocanom Harčenkom, Dodik je ocijenio da je 'narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a o pravu naroda na samoopredjeljenje'.

'Čestitam demokratski i fer provedenom referendumu naroda Krima i na njihovoj odluci o nezavisnosti koju su odabrali, kao i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i Krima, koji podrazumijeva otpočinjanje procedure uključivanja Krima u okvir Ruske Federacije', rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Pri tome je pojasnio kako su pravo na samoopredjeljenje iskoristili i Bošnjaci u BiH devedesetih godina prošloga stoljeća odcjepljenjem od Jugoslavije što je po njemu dovelo do rata.

'Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredjeljenje, jer želim da to pravo afirmiram za sve ljude i narode, pa naravno i ovdje za Bošnjake, koji su 1991. željeli da afirmiraju pravo na samoopredjeljenje u uvjetima odvajanja od Jugoslavije', rekao je predsjednik RS-a.

Odbacio je navode i da će se Republika Srpska odcijepiti od BiH, ali je ponovio da će tražiti povratak svih nadležnosti koje su s entiteta visoki međunarodni predstavnici prenijeli na razinu države. Pojasnio je da su se visoki međunarodni predstavnici u BiH morali držati izvornoga slova Daytona i ne centralizirati državu kako je to radio Paddy Ashdown za kojega je rekao da bi trebao biti u zatvoru, a ne u Sarajevu 'gdje je govorio o nemogućoj BiH'.

Bivši visoki međunarodni predstavnik Britanac Paddy Ashdown pozvao je u utorak u Sarajevu međunarodnu zajednicu da promijeni dosadašnji pasivni odnos prema Bosni i Hercegovini i jače se angažira na njezinu očuvanju ne želi li ukrajinski scenarij i u BiH.

Pri tome je upozorio na poteze vlasti Republike Srpske da 'igraju na kartu Moskve' u pravcu odcjepljenja od BiH.