VRUĆI KRUMPIR

Dodik odbio odraditi uhićenje Mladića za Beograd

12.06.2009 u 15:23

Bionic
Reading

S najviših pozicija u Srbiji premijeru RS Miloradu Dodiku nedavno je ponuđeno da ratni zločinac Ratko Mladić bude prebačen u Republiku Srpsku, gdje bi bio uhićen i izručen Haškom sudu

Dodik je takvu ponudu odbio, smatrajući je preriskantnom za vlastitu poziciju, tvrde izvori Dnevnog avaza bliski obavještajnim strukturama u BiH.

Do tih saznanja se došlo presretanjem telefonskog razgovora na relaciji Beograd - Banja Luka.

Taj je razgovor još jedan dokaz da vlasti u Beogradu znaju gdje se nalazi najtraženiji ratni zločinac i da samo čekaju najpogodniji trenutak i biraju najbolji način za sebe da ga izruče Haškom sudu.

Izvor Dnevnog Avaza procjenjuje da će se te tvrdnje vrlo brzo potvrditi samim hapšenjem najtraženijeg zločinca.

Od Dodika je iz Beograda, navodno, traženo da preuzme Mladićevo hapšenje, jer bi to rasteretilo Srbiju i olakšalo njen pristup Europskoj uniji. Ujedno bi Beograd dobio i alibi za dosadašnje neizručenje Mladića Hagu, jer bi se tada moglo tvrditi da se zločinac ustvari nije ni krio u Srbiji, pa ga samim tim tamošnje službe nisu mogle ni uhapsiti.

Dodika su pokušali uvjeriti da bi hapšenjem Mladića na izvjesno vrijeme ublažio bijes koji je izazvao u međunarodnoj zajednici svojom rušilačkom politikom prema državi BiH. Dodik je tu beogradsku ponudu odbio, uzvrativši da 'Srbija treba da riješi taj problem'.