prosvjed u susjedstvu

Dodik odbio doći na manifestaciju Večernjakov pečat u Mostaru

22.05.2019 u 20:38

Bionic
Reading

Srpski član u državnome vrhu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbio je sudjelovati na manifestaciji Večernjakova pečata izbora osobe godine koja se u srijedu navečer održava u Mostaru u organizaciji Večernjeg lista BiH jer će se na toj manifestaciji navodno obilježiti 27. godišnjica prijema ove zemlje u Ujedinjene narode.

"Došao sam na poziv kao član Predsjedništva BiH. Na (Večernjakovu) pečatu neću biti jer se navodno obilježava i svečanost povodom primanja BiH u UN. Ja to ne podržavam", rekao je Dodik u izjavu za medije.

Pri tome je pojasnio kako će u Mostaru tek razgovarati s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem oko uspostave vlasti u toj državi. Na manifestaciji Večernjakova pečata, koja se prenosi u izravnom TV prijenosu i na kojoj se biraju osobe godine u više kategorija, sudjelovat će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dodik je današnjom izjavom ponovno osporio državnost Bosne i Hercegovine i njezin prijem u UN. BiH je na današnji dan, 22. svibnja 1992. primljena u članstvo u Ujedinjenim narodima, a čemu su se protivili srpski predstavnici u toj zemlji, koji su zagovarali ostanak u Jugoslaviji. Ovoj odluci prethodilo je održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine i na kojemu su se Bošnjaci i Hrvati masovno izjasnili za razlaz od Jugoslavije. Kasniji epilog bio je rat koji je u BiH trajao 3,5 godine.

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia