NEGACIJA RAZUMA IZ RS-A

Dodik: Nije bilo genocida u Srebrenici!

24.09.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je zanijekao kako je u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, unatoč presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izazvavši time novi val ogorčenosti među bošnjačkim povratnicima u taj grad.

Govoreći u Srebrenici na predizbornom skupu svog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je u nedjelju navečer kazao kako se tvrdnjama da je u Srebrenici počinjen genocid zapravo pokušavalo onemogućiti Srbima da tamo žive.

"Ja ovdje tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan po kojem su određeni stranci i bošnjački političari htjeli da nam nametnu krivnju i odgovornost za nešto što nismo učinili", izjavio je Dodik ne objašnjavajući potankosti navodne protusrpske urote.

Kazao je kako je 'bilo zločina' koje trebaju procesuirati sudovi, no pritom je ignorirao već postojeće sudske presude kojima je potvrđeno da su snage bosanskih Srba u Srebrenici 1995. godine ubile više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Dodik je dodao kako su i Srbi Bošnjaci 'zapravo dobri ljudi i narodi, no svađa ih politika'.

U Srebrenici će se 7. listopada kao i u svim drugim općinama u BiH, osim u Mostaru, održati lokalni izbori.

Sve stranke sa srpskim predznakom ovoga su se puta ujedinile oko jednog kandidata, Vesne Kočević, u pokušaju da na taj način osiguraju da prvi put nakon rata poziciju načelnika srebreničke općine preuzme netko tko je srpske nacionalnosti.

Bošnjačke su pak stranke odgovorile potporom Ćamilu Durakoviću, sadašnjem vršitelju dužnosti načelnika općine koji se natječe kao nezavisni kandidat.

Durakovića podupire i nevladina udruga "Glasat ću za Srebrenicu", koja je u proteklim mjesecima vodila kampanju dodatnog registriranja glasača bošnjačke nacionalnosti u toj općini.

Iz te je udruge u ponedjeljak priopćeno kako je posljednji Dodikov istup svjesna provokacija, a najbolji način da se na nju odgovori bila bi što veća izlaznost Bošnjaka na izbore.

"Riječi entitetskog predsjednika nikad nisu bile samo riječi, nego pokazatelji njegove namjere. Dodikova izjava u Srebrenici je još jedna ilustracija njegovih mračnih namjera prema Memorijalnom centru u Potočarima i najbolja indikacija planova za budućnost Srebrenice", stoji u priopćenju građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu".