BIH U PROBLEMIMA I DALJE

Dodik isprovocirao sudionike sastanka u Italiji pa otišao

27.11.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Susret političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine što ga je u Italiji organizirala njemačka zaklada 'Konad Adenauer' nije naznačio mogućnost konačnog dogovora o uspostavi vlasti u BiH a jedan od ključnih aktera Milorad Dodik napustio je taj skup već u nedjelju iako je on trebao trajati do utorka

Čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić zauzeli su se u nedjelju na seminaru o ustavnim promjenama koji je u talijanskome odmaralištu Cadenabbiji okupio šest vodećih političkih lidera iz BiH da Hrvati iz te zemlje trebaju ostvariti jednaka prava s druga dva naroda ocjenjujući da je neriješeno hrvatsko pitanje razlog zašto nije ustrojena državna vlast.

'Poručili smo da hrvatsko pitanje, a što su jasno istaknuli i drugi, traži hitno rješenje. Po meni je to u dobroj mjeri i razlog znatnog zastoja i nepostizanja dogovora oko državne vlasti. Naše je stajalište da se po presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju otkloniti i diskriminacijske zakonske i ustavne odredbe prema Hrvatima', rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić u telefonskoj izjavi za medije u Mostaru.

'Jasno smo rekli da bi ustavno rješenje BiH trebalo biti temeljeno na načelima federalizma i potpuno jednako za sva tri naroda. Mi inzistiramo na institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata i pri tome sam poručio da je to konsocijacijski model koji je jedini moguć u BiH', dodao je.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ocijenio da približavanje prema EU obvezuje sve strane u BiH na promjene.

'BiH treba biti moderna država koja će imati učinkovitu vlast, a s druge strane osigurati jednaka prava sva tri naroda kako bi se jednog za uvijek mogli okrenuti drugim izazovima koji su pred nama', rekao je on.

Iako tijekom službenog dijela seminara nije bilo rasprava oko eventualnog postizanja dogovora o raspodjele ministarskih mjesta u državnom Vijeću ministara i prihvaćanju paketa zakona bitnih za približavanje BiH EU-u, prema Ljubićevim riječima se tijekom radnoga ručka u nedjelju otvoreno razgovaralo o nadilaženju zastoja budući skoro 14 mjeseci nakon izbora nije ustrojena državna vlast.

'Ja jesam umjereni optimist da bi paket zakona mogao biti dogovoren već u sljedećem tjednu, te da bi ukoliko bude pomaka tijekom neformalnih razgovora moglo doći do izbora novoga Vijeća ministara', dodao je Ljubić.

Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka u BiH dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić te SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić od subote do utorka na poziv zaklade "Konrad Adenauer" o usklađenosti ustava BiH s propisima Europske unije sudjeluju u radu seminara koji se održava u mjestu Cadenabbia na obali jezera Como.

Ranije je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio Radiju Republike Srpske kako je u raspravi vođenoj tijekom dana ponovo došlo do verbalnog sukoba između čelnika HDZ BiH i HDZ 1990. s jedne te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) s druge strane.

'Izlaganja lidera iz Federacije BiH su podigla temperaturu i još jednom kao glavnu točku istaknula odnose unutar FBiH odnosno politički sukob između dva HDZ-a s jedne i SDP-a i SDA s druge strane', kazao je Bosić.

Dodao je kako se na seminaru s tim u vezi 'čulo dosta teških riječi'.

'Jasno je da bez rješavanja tog sukoba neće biti niti uspostave Vijeća ministara', kazao je Bosić zaključivši kako rasprava vođena u nedjelju ne ostavlja nadu za optimizam.

Dva HDZ-a te SDP i SDA dugo se spore oko toga tko će ponuditi hrvatske kandidate za ministarske i druge dužnosničke pozicije u Vijeću ministara i drugim tijelima vlasti BiH na državnoj razini.

SDP inszistira na trećini te kvote što dva HDZ-a odlučno odbijaju tražeći da njihovi kandidati popune sve te pozicije navodeći kako je 90 posto Hrvata glasovala za te dvije stranke na prošlim izborima.

Zbog tog prijepora BiH ima vlast u tehničkom mandatu još od listopada 2010. kada su toj zemlji provedeni opći izbori.

Seminar što ga je Italiji na kojemu su okupljeni politički lideri iz BiH što ga je organizirala njemačka zaklada 'Konrad Adenauer' traje do 29. studenog.

Dodik isprovocirao sudionike sastanka u Italiji pa otišao

Susret političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine što ga je u Italiji organizirala njemačka zaklada 'Konad Adenauer' nije naznačio mogućnost konačnog dogovora o uspostavi vlasti u BiH a jedan od ključnih aktera Milorad Dodik napustio je taj skup već u nedjelju iako je on trebao trajati do utorka.

Kako su izvjestili lokalni mediji u BiH, Dodik koji je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najjače strane s područja Republike Srpske, skup u Cadenabbiji napustio je uz obrazloženje kako ima obveza u Banjoj Luci. Prije toga je u raspravi ponovio svoje poznate teze o potrebi što veće decentralizacije BiH te jačanja uloge entiteta.

Mediji u BiH su prenijeli je kako je Dodik ovoga puta otišao i korak dalje sugerirajući kako bi se reprezentacije entiteta trebale samostalno pojavljivati na međunarodnim sportskim natjecanjima te kako bi se u ustav BiH trebao ugraditi mehanizam koji bi osigurao 'mirni razlaz' odnosno disoluciju BiH kao države.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić to je i potvrdio nazvavši Dodikov istup zabrinjavajućim. Predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) istaknuo je u izjavi za BHT 1 kako je Dodikov istup odmah izazvao burna reagiranja te kako je i njemu i međunarodnoj zajednici upućeno jasno upozorenje da 'ne postoji ni teorijska mogućnost mirnog razlaza BiH'.