AMERIČKI STAV

Dodik i Silajdžić destabiliziraju BiH

06.04.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Charles English izjavio je kako vlada njegove zemlje podupire uporabu širokih ovlasti visokog predstavnika za BiH.

"Sve dok djeluje Ured visokog predstavnika (OHR), SAD će podupirati visokog predstavnika u uporabi svojih ovlasti", kazao je English u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

On je podsjetio kako su SAD i cijela međunarodna zajednica zabrinuti negativnom političkom retorikom u BiH jer drže kako to može uzrokovati akcije što bi ugrozile stabilnost u BiH.

"Politički vođe prijete kako neće surađivati sa sucima i tužiteljima kad je riječ o pitanjima ključnim za vladavinu prava... Retorika o pravu jednog entiteta na odvajanje od države destabilizatorska je kao i retorika koja poziva na ukidanje entiteta", kazao je English, objasnivši kako je vrijeme da se prekinu takve prijetnje.

Iako nije spomenuo nijedno ime, očitio je aludirao na ponašanje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, ali i na njegove verbalne sukobe s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem

Na opasnost od neprihvatljive retorike političara u BiH upozorile su i zemlje članice NATO-a okupljene na prošlotjednu susretu na vrhu. NATO je izrazio "duboku zabrinutost neodgovornom retorikom i potezima koji ometaju reforme u BiH".

Milorad Dodik je pak u ponedjeljak, ocijenivši kako takva stajališta ne polaze od stvarna stanja u BiH, optužio "stranke u Sarajevu" da su Savez naveli na krive zaključke.

"Ti stranci žele zadržati svoje povlaštene i dobro plaćene položaje u BiH. Mislim da je riječ o sasvim pogrješnu pristupu za koji lobiraju strani predstavnici i dio političke elite", kazao je Dodik, kako ga citira "Dnevni avaz".

Kako najavljuju lokalni mediji, o stanju u BiH s političkim vođama te zemlje ovaj bi tjedan u Sarajevu trebali razgovarati francuski i švedski ministri vanjskih poslova Bernard Kouchner i Carl Bildt.