RASTU SDA I SDS

Dodik i Lagumdžija najveći gubitnici izbora u BiH

08.10.2012 u 09:58

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponoć prve preliminarne rezultate općinskih izbora održanih u nedjelju u toj zemlji, a oni su potvrdili informacije ranije plasirane iz izbornih stožera političkih stranaka koji su ukazali na jačanje popularnosti HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Čelnici te tri stranke su u nedjelju i proglasili izborne pobjede temeljeći to na podacima o desecima općina u kojima će imati sve načelnike. Tvrdnju kako je negova stranka izborni pobjednik izrekao je međutim i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija koji je iznio podatak kako je ona osvojila ukupno 11 načelničkih pozicija u odnosu na osam koliko ih je imala nakon izbora 2008.

Priznajući ipak gubitak važnih općina poput Bihaća i sarajevskog Novog Grada Lagumdžija je krivnju prebacio na dosadašnje načelnike, ali je sugerirao i kako je SDP tamo izgubio biračku potporu zbog reformi koje je poduzeo. 'Svjesni smo činjenice da svaka vlast koja krene u reformske korake na sredini puta ima najlošije rezultate', izjavio je Lagumdžija potvrdivši kako kani nastaviti sudjelovati u vlasti na svim razinama.

'Želimo završiti proces rekonstrukcije vlada gdje god je to moguće', kazao je Lagumdžija.

Lagumdžijin politički saveznik i lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić također je proglasio izbornu pobjedu iako su se njegovi kandidati natjecali za načelnike u 50 općina a pobijedili su u tek dvije.

'Mi smo napravili spektakularan rezultat', ustvrdio je Radončić elaborirajući to konstatacijom kako se SBB učvrstio na poziciji treće najjače bošnjačke stranke. U pobjednike je Radončić ubrojio i SDP no priznao je i pobjedu SDA koji je na izborima dobio načelnička mjesta u čak 38 od 52 općine s bošnjačkom većinom.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić
izjavio je kako je upravo njegova stranka pravi izborni pobjednik koji će odlučiti s kim će i kako će ući u rekonstrukciju vlasti. 'Iz tog procesa', kazao je Tihić, 'sami su se isključili oni koji su uvredama i podvalama pokušali posvađati bošnjačko biračko tijelo'.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić
potvrdio je u noći između nedjelje i ponedjeljka kako je upravo proces preustroja vlasti u BiH prva zadaća koja slijedi u idućim danima. Ljubić je izjavio kako su njegova stranka i HDZ 1990. na izborima zajednički dodatno ojačali svoj legitmitet kao zastupnika hrvatskog naroda i na toj će osnovi sada pregovarati s drugim strankama. 'Predstavnici stranaka moraju se hitno sastati i odblokirati procese', kazao je Ljubić.

Općinski su izbori polučili velike promjene u Republici Srpskoj gdje su birači dali značajan broj glasova sadašnjoj oporbi.

Predsjednik Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik
potvrdio je kako su njegovi kadrovi izgubili u utrci za neka načelnička mjesta, ali je dodao kako nije nezadovoljan, posebice stoga što je SNSD zadržao poziciju gradonačelnika Banja Luke. 'Kada izmjerite gubitak i dobitak, SNSD je bio izložen negativnoj kampanji od svih partnera koji su sudjelovali i smatramo da je ostvario dobar rezultat', izjavio je Dodik novinarima u stranačkom sjedištu u Banja Luci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić konstatirao je pak kako je njegova stranka preuzela primat SNSD-u jer sada ima poziciju načelnika u 40 općina a ranije ih je imala u 17. 'Mi smo sada tamo gdje je ranije bio SNSD', kazao je Bosić. Ustvrdio je kako je SNSD definitvno poražen, a to će značiti i promjenu političkih odnosa u RS-u. 'Nadam se da će ovo doprinijeti i boljoj političkoj klimi u BiH', izjavio je Bosić.