PREKOMBINIRALI SE?

Dodik: BiH je neodrživa zemlja

10.10.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina je neodrživa zemlja, kazao je za B92 premijer Republike Srpske Milorad Dodik i istaknuo da RS nije zainteresirana za promjenu Ustava BiH

On smatra da je međunarodna zajednica tijekom godina bila previše popustljiva prema Bošnjacima, a nepravedno stroga prema Srbima u Bosni. Prema njegovim riječima, 'međunarodna zajednica se prekombinirala u BiH i to će se na kraju vidjeti'. Sastanak u Butmiru bio je samo jedan radni susret na kojem je podvučena crta o pitanjima koja su u Bosni i dalje otvorena, kaže Dodik.

On navodi da BiH pokazuje 'svoju neuspješnost iz činjenica da je rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se kao država održi'. BiH ima međunarodni legitimitet, ali je problem što nije nikada mogla postići unutrašnji legitimitet, ističe Dodik.

Povod za butmirski sastanak, prema njegovim riječima, jest zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

'Ovo je bio pokušaj pred to zatvaranje da se dođe do još jedne suštinske stvari, a to je promjena Ustava, što ne može biti na dnevnom redu i mi nismo zainteresirani za ustavne promjene. To je pitanje za strane potpisnice aneksa Daytonskog sporazuma. Ustav BiH je Aneks četiri Daytonskog sporazuma i njega je potpisala RS, i mora se promatrati kao takav i samo institucije mogu o tome razgovarati. Nikakvi sastanci bilo gdje, pa ni u vojnim bazama, ne mogu riješiti to pitanje, osim dijaloga u institucijama', objašnjava Dodik.

On dodaje da se RS godinama pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice odricala svojih ovlaštenja, od vojske preko indirektnih poreza od obavještajnih službi.

Sada se, kako tvrdi Dodik, od RS traži da prihvati da se na nivo BiH prenesu i ovlaštenja koja nisu predviđena Daytonskim sporazumom.

'Naravno da je to problem i mi iz RS smatramo da je nemoguće da se u tom pogledu dese bilo kakvi pokušaji prevare kojima je sklona međunarodna zajednica u BiH', naglašava premijer RS.

'Mi smo njima jasno rekli da su oni razmazili Bošnjake i da oni na bazi ranije datih obećanja i stereotipa koji je napravljen o žrtvi i agresoru, jedne nagrade, a druge kazne. To su nije promijenilo ni dan danas, nažalost', ističe Dodik.