UCIJENA IZ RS-A

Dodig ponovo prijeti; BiH pred velikom krizom

27.09.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi međunarodnoj upravi BiH najavljujući povlačenje iz vladajuće koalicije čime bi zemlja ušla u jednu od najozbiljnijih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine

Dodig je, kako u nedjelju prenose mediji u BiH, zaprijetio da će institucije Republike Srpske odbiti nametnutu odluku Visokog međunarodnog predstavnika o tvrtki Elektroprijenos, povući se iz svih institucija BiH te raskinuti vladajuću koaliciju.

'Ako (međunarodna uprava) ne posluša naše stajalište, mi ćemo se povući iz svih tijela vlasti BiH i tamo se više nećemo vratiti', rekao je Dodik kako ga u nedjelju citiraju mediji u BiH. Dodao je kako će se vlasti RS-a usprotiviti i mogućim sankcijama i smjenama koje na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Banjoj Luci nije isključio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Austrijski diplomat Inzko deblokirao je ovoga tjedna rad državne tvrtke Elektroprijenosa BiH na što je bio prisiljen jer su srpski predstavnici u toj tvrtki mjesecima blokirali novac i time ugrožavali sustav opskrbe električnom energijom. Vlasti RS-a odbijaju provesti ovu odluku Visokog predstavnika.

Dodik je najavio i raskid koalicije s najjačom bošnjačkom političkom strankom u BiH, Strankom demokratske akcije te smjenu njihovih ministara iz Vlade RS-a kao i povlačenje jednoga svoga ministra iz Vlade federalnog entiteta. Dodao je kako je o svojim odlukama upoznao i veleposlanike najutjecajnijih zemalja svijeta u BiH.

I drugi srpski dužnosnici, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, svi članovi Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavili su da će na sjednici Skupštine RS-a zastupnici odbiti nametnute odluke Visokog predstavnika.